fbpx
Skip to main content

Artikelarkiv

Livet i et seniorbofælleskab har lange udsigter

Seniorer søger sammen i fællesskaber, men der er ikke nok boliger

hanneelmerBWAf Hanne Elmer,
Journalist

Listen er lang. Ventelisten. Ifølge en undersøgelse fra Realdania står der omkring 28 ældre på venteliste til hvert af de 5.562 seniorbofællesskaber, som Realdania anslår, at der findes i Danmark. Sammenlagt giver det 155.736, mens yderligere 80.000 ældre overvejer at flytte i et fællesskab indenfor de næste fem år. Samtidig er opførelsen af nye seniorfællesskaber næsten gået i stå. Det er der fokus på ligenu, både fra offentlige og private aktører.

Seniorboliger med private og offentlige aktører

Seniorer over hele landet søger fællesskab i den tredje alder. Nogle er parat til at investere i en privat bolig, andre har råd til en andelsbolig, og atter andre står på venteliste til en lejebolig.

”Det vi ved om seniorbofællesskaber er, at der er en stor landsdækkende efterspørgsel, og den går både på by og land. Der hvor der kan være lidt mindre efterspørgsel er i byer med mindre end 5000 indbyggere”, forklarer Mette Margrtehte Elf, projektleder i Realdania.

Det paradoksale er, at der ikke er blevet bygget seniorboligfællesskaber de seneste år. Derfor opfordrede tidligere minister for Sundheds-og Ældreministeriet Thyra Frank branchen til at gøre en indsats. I en pressemeddelelse fra april 2019 byder hun professionelle aktører velkommen til at bane vejen for flere seniorfællesskaber. Målet er at bidrage til at etablere boliger og boformer, som nutidens ældre trives med at bo i, og sørge for at ventelisten på seniorbofællesskaber bliver kortere.

Fællesskab forøger livskvalitet

Thyra Frank gjorde i sin pressemeddelelse opmærksom på en kulturændring blandt seniorerne.  

”De fleste mennesker ønsker ikke at leve alene. Det understøttes af undersøgelser, som viser, at 91 procent af de ældre, der flytter i seniorbofællesskaber, oplever en øget livskvalitet”, lød det.

Undersøgelsen, Thyra Frank henviser til, er formentlig Realdanias: Livskvalitet i seniorbofælleskaber fra 2017, der påviser at 93 procent af de ældre i bofællesskaberne oplever større livskvalitet. I de 40 undersøgte bofællesskaber angav 92 procent af de ældre at socialt fællesskab med naboerne var årsagen til, at de valgte at flytte i bofællesskab. Hele 96 procent er meget tilfredse med deres boligforhold.

Ensomhed og bofællesskaber

Thyra Frank kom også ind på ensomhed og bofællesskabers indflydelse på følelsen af at være alene.  ”Seniorbofællesskaber er et stærkt våben imod ensomhed…”, lød det i ovennævnte pressemeddelelse.

Ensomhed er et stort problem blandt ældre danskere. Realdania anslår at 104.000 ældre er ensomme, værst ser det ud for dem, der har en anstrengt økonomi. I juli kom en større rapport: Ensomhed og svage relationer, der beskriver forekomsten af ensomhed hos ældre.

”Vi ved at ensomhed, der jo har en stor sundhedsmæssig og social slagside, kan afhjælpes ved at bo i bofællesskaber. Livskvaliteten stiger”, forklarer Mette Margrethe Elf.

Den administrerende direktør i Realdania, Jesper Nygård, skriver i et blogindlæg, at ældres ensomhed kan bygges væk. Hele 75 % af de ældre, der bor i bofællesskaber, oplever ifølge Realdania bedre sociale relationer.

Det er arkitekt og pensionist, Lise Reinholdt, både enig og uenig i. Lise Reinholdt har boet i fem forskellige bofællesskaber gennnem de sidste 50 år. Hun synes, det er svært at svare på, om mennesker bliver mindre ensomme af at flytte i bofællesskaber.

”Det kommer jo an på, om de deltager i fællesskabet. Men selv hvis man deltager i aktiviteter, kan man godt være ensom, hvis man savner noget andet indeni fx en kæreste. Det kommer helt an på behov. Man kan jo godt være ensom blandt mange mennesker i et bofællesskab. Selvom man har mange aktiviteter, kan følelesen af ensomhed godt være i en”, forklarer Lise Reinholdt.

Seniorbofællesskaber

Realdania er overbevist om at seniorfællesskaber er vejen frem. Med kampagnen, Rum og fællesskaber for ældre, vil de sparke liv i etablering og opførelse af seniorfællesskaber.

”Vi er gået ud sammen med forskellige bygherrepartnere, på den almene del og den private del, og har lavet nogle eksempel-udviklingsprojekter sammen. De tager udgangspunkt i undersøgelser, som har fokus på hverdagsfællesskaber og er med til at løse en samfundsudfordring”, lyder det fra Mette Margrethe Elf.

Realdania bygger eksperimentende byggeri som fx Sundbo på Amager i samarbejde med FSB. De arbejder med borgerinddragelse, så fællesskabet får den karakter, der efterspørges. Den gruppe af borgere, Realdania arbejder med er hovedsagelig 60 -70 årige. Fokus er forebyggelse af ensomhed, men der findes også aktører med andre og lidt yngre målgrupper.

Generation Fri2

I Almenr arbejder de med gruppen fri2. Fri2 er en reference til den anden ungdom. Fri1er de unge uden børn og fri2 er de midaldrende voksner, hvis børn er flyttet hjemmefra. Der findes en gruppe af seniorer i 50`erne, som er optaget af deleøkonomi, meningsfulde relationer og downsizing af deres hjem. De er aktive både på arbejdsmarkedet og i fritidsforeningerne, og de har helt klare forventninger til fællesskaber i den tredje alder.

De kaldes også +50 kalder blandt andet i Andelssamfundet i Hjortshøj, hvor de dominerer tilstrømningen af folk til bofællesskabet. For to år siden købte andelssamfundet en grund for at udvide bofællesskabet med ekstra 50 boliger. I løbet af ingen tid kom 100 interesserede købere. Ved det første indledende møde, var der en ting der slog beboer Lise Reinholdt. De var alle sammen gråhårede. 

”De har et godt helbred, de har gode ægteskaber og de har penge”, fortæller Lise Reinholdt, der i starten troede, at alle de nye kom med nye ideer. Hun glædede sig til at se, hvad de kunne bidrage med af forskellige initiativer, så bofællesskabet kunne udvikle sig.

”Men det viste sig”, forklarer Lise Reinholdt,” at de synes, det vi havde skabt var ret perfekt. Så devsynes ikke, der skulle laves noget om. Det var på en måde lidt skuffende, selvom det selvfølgelig også var en stor ros”.

Pensionister deler palmehus

En af de virksomheder, der i skrivende stund er med til at sænke antallet af seniorer på venteliste er Bovieraen, der henvender sig til både 55+ og de lidt ældre. Bovieraen har bygget over 20 bofællesskaber for seniorer i Sverige, alle med en stor fælles palmehave. Tanken er, at man kan være ude i palmehaven året rundt og lave aktiviteter, nyde en kop kaffe eller læse en bog. Bovieraens boliger er andelsboliger, så alle i princippet har råd til en bolig her. Det første Bovieraen byggeri står færdigt i Frederikssund i 2020, flere er på vej i Hedehusene, Helsingør og Frederiksværk.

“Man har vinterhaven lige uden for døren. Den er altid grøn og blomstrende, og det er det, vi samles omkring. Der regner det ikke og det blæser ikke. Tættere på paradis end sådan her kommer man ikke. Alt handler om fællesskab. Alle er et tandhjul i hjulet og alle gør noget for fællesskabet”, fortæller Christina Quick, der bor i Höno i Sverige. Hun er hendes mand flyttede ind efter 32 år i et parcelhus.

Herhjemme har der været så stor rift om de kommende boliger i Bovieraen Nærheden ved Hedehusene, at seniorer har trodset vind og vejr og ligget i kø foran ejendomsmæglen. Der er altså ikke blot trængsel på ventelisterne, men også fysisk i boligkøerne. Home havde oplevet det en gang før i Frederikssund, så denne gang blev der sat et telt op til det grå guld.

Andre artikler af samme forfatter:

{module Andre artikler af samme forfatter}