fbpx
Skip to main content

Fælleskøkken og corona

hanneelmerBWAf Hanne Elmer,
Journalist

Marts 2020

Bofællesskab.dk har været i kontakt med Fødevarestyrelsens Krisestab for at høre, hvordan den ser på fælleskøkkener i forhold til coronavirus.

Fællesskøkkenet kan holde åbent

Bofællesskaber behøver ikke at lukke fælleskøkkenet. Intet tyder på at coronavirus smitter gennem maden. Hvis man overholder reglerne fra sundhedstyrelsen samt en god hygiejne, kan maden stadig laves i fælleskøkkenet. På et direkte spørgsmål til fællesskøkkener i bofællesskaber skriver Simone Stolzenbach, Fødevarestyrelsens Krisestab, i en mail:
”Vi anbefaler ikke, at fælleskøkkener lukker, men der er nu forbud mod, at mere end 10 personer opholder sig sammen. Man kan stadig lave mad til andre, dog skal man være særlig opmærksom på god køkkenhygiejne og hyppig rengøring og desinfektion af lokaler og inventar.

Hygiejne i køkkenet

Når man har handlet ind eller taget imod varer, stilles de på plads og herefter vasker man hænder.
Det er vigtigt, at der gøres ekstra rent i køkkenet. Håndtag og flader, der berøres af mange hænder under arbejdet i køkkenet, må rengøres ofte. I øvrigt henviser Simone Stolzenback til, at Sundhedsstyrelsens anbefalinger også gælder under madlavning:
”Vi råder til at følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne, nys og host i ærmet og begræns fysisk kontakt for at undgå smitte.”
Der er lidt forskellig information om, hvor robust coronavirus er. På Fødevarestyrelsens hjemmeside kan man læse, at coronavirus kan overleve 2-3 døgn ved studetemperatur og lidt længere ved køletemperatur. Det stiller krav til, at de, der laver mad i fælleskøkkenet, vasker hænder, når madvarer er pakket ud og emballagen smidt væk. Vel at mærke en ordentlig håndvask.

Madudlevering fra fælleskøkkenet

Der kan være særlige ting, man skal være opmærksom på rundt om aktiviteten i fællesskøkkenet, ligesom man skal overholde påbudet, om at man maksimalt må samles 10 personer, og at man holder afstand.
”Fødevarestyrelsen anbefaler at undgå arrangementer, hvor folk stimles sammen og står tæt, som det kan ske ved buffet servering”, skriver Simone Stolzenbach.
Ved udlevering af mad fra fællesskøkkenet må det ske med behørig afstand i køen, ligesom syge bofæller må få andre til at hente mad og stille det ved døren.

Bemærk! Denne artikel gælder kommunale bofællesskaber 

{module Andre artikler af samme forfatter}