fbpx
Skip to main content

Madlavning, masker og risikogrupper i fælleskøkkenet

hanneelmerBWAf Hanne Elmer,
Journalist

April 2020

Vores artikel om fællesskøkkener og corona gav anledning til flere spørgsmål. Bofællesskab.dk har igen henvendt sig til myndighederne for afklaring. Her følger tre konkrete spørgsmål og svar fra henholdsvis Miljø- og Fødevareministeriet samt Sundhedsstyrelsen.

Hvad med de der er i risikogruppen og skal blive hjemme - kan de lave mad - kan de hente mad i køkkenet?

Mikkel Joensen, pressekonsulent i Miljø- og Fødevareministeriet, henviser til Sundhedsstyrelsens anbefalinger. Her kan man læse, at mennesker i risikogrupper anbefales at blive hjemme. Ifølge Sundhedsstyrelsen er man i risikgruppe, hvis man er fyldt 65 år og særligt, hvis man er over 80 år. Derudover hvis man lider af hjertesygdom, lungesygdom, kronisk nyre- eller leversygdom, samt sukkersyge og muskelsygdomme. Svært overvægtige med et BMI på 35-40 er også i risikogruppen. Derudover kommer en række sygdomme, der giver nedsat immunforsvar. Gravide og for tidligt fødte børn er også i risikogruppen.

Sundhedsstyrelsen kan, ifølge Trine Wulff Larsen, informationsmedarbejder, ikke give særlig vejledning til Bofællesskaber, men de må følge styrelsens sundhedsfaglige råd til borgere i risikogrupper. Svaret på spørgsmålet om, hvorvidt mennesker i risikogruppen skal blive hjemme, må være et ”ja”, ligesom de heller ikke skal lave mad i fællesskøkkenet, da der kan opstå situationer, der kan udgøre en risiko. Afhentning af mad kan foregå efter de nuværende regler, men det kan anbefales, at maden bringes ud, da kontakt med andre udgør en risiko.

Hvad med udånding - skal de der laver mad, have maske på?

Der har været en del debat om masker og forebyggelse af corona virus. Fokus er ligenu på, at en maske kan beskytte mod smitte, ikke at den er en nødvendighed i forhold til at tilberede mad til andre.

”Ifølge fødevarelovgivningen må medarbejdere, der har symptomer på sygdom, ikke beskæftige sig med mad og fødevarer”, skriver Mikkel Joensen i en mail. Det er ikke nyt, men en generel regel. Corona virus smitter ikke gennem mad, så derfor vurderes risikoen til at være minimal. Det vil sige, at man, som rask, ikke behøver at bære værnemidler i fællesskøkkenet.

”En medarbejder kan være rask smittebærer, men i det tilfælde vil udskillelse af virus fra udånding være ubetydelig, og risikoen for at forurene maden være minimal. Derfor vurderer vi, at medarbejderne ikke skal bære masker ved tilberedning af mad til andre”, forklarer Mikkel Joensen.

Man kan altså roligt forberede påskemåltiderne uden at være bekymret for, om andre kan blive smittet, selv hvis man skulle være rask smittebærer.

Må børn være i fælleskøkkenet?

Mikkel Joensen fra Miljø- og Fødevareministeriet sender spørgsmålet videre til Sundhedsstyrelsen. Her henviser Trine Wulff Larsen til FAQ under Særligt til børn og forældre. Det er, forklarer Trine Wulff Larsen, ikke muligt at rådgive yderligere i enkelte sager. Derfor anbefaler hun, at man orienterer sig i følger de generelle råd hygiejneråd og råd om færden i samfundet.

Sundhedsstyrelsen fraråder at have børn med på indkøbsturen, ligesom børn skal hjælpes til at overholde de generelle regler for hygiejne. Ved en gennemgang af anbefalingerne, er der ikke direkte et forbud mod at have børn med i køkkenet.

Er der ressourcer til at holde øje med og hjælpe børnene med den ekstra påkrævede hygiejne i disse tider, er der i princippet ikke noget galt i at have børn med i fællesskøkkenet.

Bemærk! Denne artikel gælder kommunale bofællesskaber

{module Andre artikler af Hanne Elmer} 

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.


 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til risikogrupper:

  • Hold dig hjemme

  • Undgå steder, hvor mange mennesker er tæt på hinanden

  • Sørg for ekstra god håndhygiejne

  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder

  • Hold afstand til andre mennesker