fbpx
Skip to main content

Nye former for fællesskaber

hanneelmerBWAf Hanne Elmer,
Journalist

Maj 2020

Corona har lukket ned for fællesskaber men også sparket liv i andre former for nærvær

Da Covid-19 ramte Danmark og statsministeren lukkede samfundet ned ændrede danskernes hverdag sig markant. De fællesskaber vi dyrker blev brat stoppet. En tidlig undersøgelse fra GroupM tilbage i marts 2020 viser at 76% undgik at se nærmeste familie og venner og 60% aflyste sociale sammenkomster. Så lukkede Danmark mere ned og flere har formentlig afholdt sig fra samvær i den efterfølgende periode. Til gengæld voksede noget andet frem. Samfundssind og nye former for fællesskaber.

Forsker Kristian Kongshøj kunne først i april delagtiggøre os i at samfundssind er noget, der udvises af alle aldersgrupper, unge såvel som ældre. En ny undersøgelse foretaget af fagforbundet 3F i slutningen af april konkluderer at Corona-krisen har styrket fællesskabsfølelsen i samfundet. I bofællesskaber rundt om i landet, er der forskellige kreative løsninger på, hvordan man holder liv i fællesskabet på nye måder.

Bofællesskabet Hallingelille ved Ringsted har oplevet, hvordan små initiativer er piplet frem. Der er blevet produceret en lille video om, hvordan de forskellige familier har det under corona. På den måde kan man følge med i sine bofællers hverdag på afstand men alligevel sammen. Et par fik et barn og en nabo foreslog, at de i fællesskab skulle gøre som i gamle dage, hvor naboerne kom med mad til familien syv dage i træk. Det er et af de initiativer, som formand Annette Christina Hansen kan forestille sig fortsætter efter coronakrisen er overstået.

”Det er som om behovet for fællesskab bliver stærkere, når vi ikke må”, siger Annette Christina Hansen, der mener at fællesskabet i Hallinglille helt klart er blevet styrket under coronakrisen.

”Der er en helt særlig villighed til at søge konsensus i diskussioner”, forklarer Annette Christina Hansen.

På en måde er det som om, de har fået mere fællesskab. Før corona holdt de flere timers fysiske fællesmøder. Det afholdt småbørnefamilierne i at være med. Så kom forsamlingspåbudet og en foreslog, at de skulle holde møde på Zoom. Ikke alle var glade for den digitale løsning. Møder online havde ikke den samme kvalitet, som at møder i virkeligheden, mente flere beboere.

”Men de er blevet glade for det”, fortæller Annette Christina Hansen, ”det positive er også, at flere kan være med på Zoom. Specielt småbørnefamilierne, der oftest ikke har tid”.
Annette Christina Hansen tror helt klart, at møderne efter corona vil blive i en ny model, hvor de mødes fysisk og har småbørneforældrene med på Zoom.
”På en måde har corona udvidet vores fællesskab”; slutter Annette Christina Hansen

Bofællesskab.dk vil gerne høre hvilke nye former for fællesskaber, der er kommet til i dit bofællesskab under Covid-19. Send en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 
Vi samler alle de gode erfaringer og giver dem videre i den næste artikel her på Bofællesskab.dk

Andre artikler af samme forfatter:

{module Andre artikler af Hanne Elmer} 

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.


 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til risikogrupper:

  • Hold dig hjemme

  • Undgå steder, hvor mange mennesker er tæt på hinanden

  • Sørg for ekstra god håndhygiejne

  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder

  • Hold afstand til andre mennesker