fbpx
Skip to main content

Corona kan ændre hverdag og vaner

hanneelmerBWAf Hanne Elmer,
Journalist

Maj 2020

Vi ser ind i forandrede fællesskaber som en konsekvens af Covid-19

Menneskelig afstand og isolation er sjældne gæster i bofællesskaber, hvor samvær og nærvær er nøglen til et godt liv. Så kom covid-19 og ændrede måden man omgås hinanden på. I to måneder har fællesskabet, som det kendes, i mange bofællesskaber været sat på standby. Fællesskøkkenet og andre rum har måske været lukket, folk har kun mødtes i små grupper eller måske udelukkende mødtes online. Hvordan bofællesskaberne påvirkes af coronakrisen på den lange bane er svært at spå om, men her er et par bud på den korte bane.

Arbejdsdage i små grupper

I bofællesskabet Lille Grundet ved Vejle har man organiseret de fælles arbejdsdage i små grupper, som arbejder på forskellige tidspunkter i løbet af måneden. Den store fælles frokost indtages udendørs i mindre grupper med 2 meters afstand. Også i bofællesskabet Hallinglille ved Ringsted har arbejdsdagene foregået i mindre grupper. I det hele taget er små arbejdsfællesskab udendørs noget man kan tage med videre frem. Hallinglille har haft flere udendørs aktiviteter, end der plejer at være fx spisning i private haver og cykeltur hver søndag, begge dele i mindre i grupper.
”Vi har ikke haft søndagscykleture før”, siger formand Annette Christina Hansen, ”det er en af de aktiviteter, som jeg tror kommer til at fortsætte efter corona”.

Knas i fælleskøkkenet

Hjertet i fællesskabet, fællesskøkkenet, har været lukket mange steder. I bofællesskabet Hesselløkke ved Sønderborg forsøgte flere af beboerne at få en take-away ordning op at stå. På den måde kunne man holde liv i fælleskøkkenet og fællesskabet. Det lykkedes ikke og fælleskøkkenet har nu været lukket siden 12 marts. Beboer Steen Lindholm mener, at det kan blive en udfordring, at få fællesskøkkenet i gang igen, når covid-19 er ovre.
”Det, jeg er spændt på er, hvor nemt eller svært, det bliver at få madordningen startet op igen”, siger Steen Lindholm.
Det handler om nye vaner, og at folk har været mere i deres egne cirkler.
”Nu er der nogle, der gennem en lang periode er blevet vænnet til ikke at være i fælleshuset hver dag”, siger Steen Lindholm.
Knas eller bøvl, som Steen Lindholm udtrykker det, med at få fælleskøkkenet op at stå, kan blive en konsekvens af coronakrisen.

Stærkere eller svagere fællesskab

I Hesselløkke har man holdt fast i fællesskabet ved at drikke kaffe hver dag på den store græsplæne klokken 16. Cirka halvdelen af beboerne har deltaget på behørig afstand og i små grupper. Derudover har der ikke været særlige initiativer under Covid-19.
”Jeg kan ikke sige, om bofællesskabet er blevet styrket”, siger Steen Lindholm, når spørgsmålet om fællesskabet er styrket eller det modsatte.
I Hallinglille oplever formand Annette Christina Hansen et stærkere fællesskab. Mange har arbejdet hjemme, man har snakket mere henover hækken. Der har været små initiativer til samvær på andre måder. Fællesskabet er blomstret op under coronakrisen i nye former.
”Vi har oplevet at flere kunne deltage i vores fællesmøder. Vi holdt dem online på Zoom, så kunne småbørneforældrene også være med”, fortæller Annette Christina Hansen.
Fællesskabet i Hallinglille går styrket ud af coronakrisen, mener Annette Christina Hansen. 

Bofællesskab.dk vil gerne høre hvilke nye former for fællesskaber, der er kommet til i dit bofællesskab under Covid-19. Send en mail til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 
Vi samler alle de gode erfaringer og giver dem videre i den næste artikel her på Bofællesskab.dk

Andre artikler af samme forfatter:

{module Andre artikler af Hanne Elmer} 

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.


 

Sundhedsstyrelsens anbefalinger til risikogrupper:

  • Hold dig hjemme

  • Undgå steder, hvor mange mennesker er tæt på hinanden

  • Sørg for ekstra god håndhygiejne

  • Undgå at røre næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder

  • Hold afstand til andre mennesker