fbpx
Skip to main content

Drømmen om et bofællesskab tæt på strand og kultur bliver virkelig i Køge

Selvom man flytter ud af København, behøver man ikke sige farvel til koncerter, caféliv og kreative miljøer. I Køge kan man få det hele inklusiv et hjem i et bofællesskab med kig til stranden.

Af Rebecca Birch Roulund

Jan Linnemann og Gitte Gramstrup Ravn har længe kigget på mulighederne for at flytte ind i et moderne bofællesskab. Et sted hvor de kan vælge fællesskabet til og på samme tid stadighave deres eget private. I søgningen stødte de på en udfordring. De fleste af bofællesskaberne lå på landet.

- Selvom vi elsker naturen, var vi ikke klar til at tage så stort et skridt fra Tårnby på Amager til at flytte på landet, fortæller Jan Linnemann.

Familien fandt heldigvis en løsning, der kunne opfylde deres behov for at bo i et fællesskab tæt på både by og natur. Bofællesskabet Fællesbyg, som var planlagt på Søndre Havn ved Køge Kyst, opfyldte parrets behov. Det skulle bare lige bygges først. Til april står lejlighederne klar, og de familier, som allerede har købt sig en lejlighed i bofællesskabet, kan flytte ind i de 45 lejligheder. Udover hver deres private lejlighed, får de fællesrum med storkøkken, to gæsteværelser med eget bad og toilet, to værksteder, et groft og et fint samt fire tagterrasser.

Kort til strand og café

Kvadratmeterpriserne i København har fået mange til at se på mulighederne uden for byen. I København koster den gennemsnitlige kvadratmeter i en ejerlejlighed 53.765 kr. I Køge er prisen 36.496 kr. viser tal fra Boliga. I Fællesbyg er lejlighederne også billigere, end tilsvarende nybyggeri i København.

For de færre penge får familierne i Fællesbyg et bofællesskab med kort til stranden, hvor vinterbaderne og kajakroerne holder til. De får store fællesarealer, der skal danne ramme om et nært og engageret naboskab med bl.a. yoga, drivhus på de fælles tagterrasser og krea-stue. Alt sammen uden at give afkald på privatliv eller jobbet i København. Fra bofællesskabet kan Gitte Gramstrup Ravn stadig tage toget til sit arbejde i København, og Jan Linnemann kan danse salsa med de mennesker, han plejer at danse med i Hovedstaden. Hvis de tager lyntoget fra den nye Køge Nord station, er rejsetiden 22 minutter.

- I Tårnby var vi nødt til at tage ind til København hver gang, vi ville opleve noget. I Køge kommer vi til at være nabo til det meste. Der er rig mulighed for at gå til koncert, spise ude eller se en film i biografen. Og hvis vi vil have nogle af de helt smalle kulturoplevelserKøbenhavn har, så tager vi jo bare s-toget, fortæller Jan Linnemann.

Ukendt, men trygt land

Selvom Jan Linnemann og Gitte Gramstrup Ravns børn og barnebarn bor i København, og at parret hverken kender Køge eller nogen, der bor der, så frygter de ikke at flytte. Gennem opførelsen af bofællesskabet har de lært de andre i Fællesbyg at kende.

- Det er en stor fordel, at vi kender hinanden lidt i forvejen, og også at vi flytter ind på samme tid. Vi begynder med samme udgangspunkt og pionerånd i blodet, og vi deler en fællesbegejstring for projektet, siger Jan Linnemann.

I alt skal der flytte 45 familier ind i bofællesskabet på Søndre Havn. Selvom indflytningen først finder sted i april, er gruppen allerede begyndt at drømme om, hvad de skal bruge de mange nye muligheder til. Gitte Gramstrup Ravn glæder sig til at prøve sine grønne fingre af på de fire taghaver, som bygningen får. Og så ser hun frem til de oplevelser, de alle skal have sammen.

- Det bliver spændende at bo i et miljø med naboer, som er interesseret i at lave noget fælles. Man kan finde nogen, der interesserer sig for det samme som en selv, om så det er cykel - eller vandreture. Eller man kan koble sig på andres initiativer og blive udfordret til noget nyt, fortæller hun.

Nye ansigter er velkomne

Der er stadig ti lejligheder til salg i bofællesskabet, så selvom der er gang i planlægningen, er der masser af plads til nye medlemmer, fortæller Gitte Gramstrup Ravn.

- Det er kun dejligt at få nye familier ind, som har lyst til at indgå i fællesskabet. De beboere, som køber de sidste ledige lejligheder, vil hurtigt få øjnene op for de muligheder, der er. Alle har noget spændende, de kan byde ind med, fortæller hun.

Fællesskabet skal ifølge Jan Linnemann ikke kun begrænse sig til weekendaktiviteter. Foreningen arbejder lige nu på rammerne for fællesspisning i tre af ugens hverdage. Som en del af byggeriet, har de investeret i et storkøkken, der gør det let at lave mad til alle beboerne på samme tid.

- Især børnefamilierne kan få glæde af fællesspisning. Det kan give dem ekstra tid i nogle af hverdagene, og så er det jo hyggeligt, forklarer Jan Linnemann.

Alle kan bidrage

Udover de planlagte fællesspisninger kan man altid invitere naboerne til ekstraarrangementer, hvis man har lyst, understreger Jan Linnemann.

Han er selv klar til at dele ud af sine salsa-evner, hvis de nye naboer tør til at lære, hvordan man vrikker med hofterne på cubansk vis. Jan Linnemann har danset salsa i 20 år, og er heller ikke bleg for at invitere til fællesdans i det kommende fællesrum.

Der er stadig få lejligheder tilbage i Fællesbyg. Flere af dem er med direkte udgang til den fælles gårdhave og har en størrelse, der er oplagt til børnefamilier. Hver søndag mellem kl. 13 og 15 kan man møde nogle af Fællesbyggerne, når de fremviser de ledige lejligheder, og fortæller om de drømme, der snart skal realiseres i Fællesbyg.

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.