fbpx

Om bæredygtighed og andre julegodter

Om bæredygtighed og andre julegodter


Hej ,

Byggeri var i rampelyset på FN's klimakonference, COP26, i oktober og en ny rapport fra FN's miljøprogram, Global Alliance for Buildings and Construction, viser, at bygge- og anlægssektoren er ansvarlig for hele 38 % af den globale CO2-udledning.


Men navnlig viser rapporten, at nybyggeri har sin betydelige del af udledningen gennem produktion og levering af byggematerialer samt selve byggeprocessen. Ikke mindre end 10 % af den globale CO2-udledning ligger her.


Så det er ikke så underligt, at vi her, der og alle vegne hører, læser og oplever, hvordan byggeri kan bidrage på en anden positiv måde. Det kan være grønne forsyningsløsninger, det kan være selve byggeriet, hvor bæredygtighed er tænkt ind. Hvis du har lyst til at se, hvordan det kan tage sig ud, når bæredygtighed ikke blot er tænkt ind, men udgør hele grundlaget for tilblivelsen af et bofællesskab, så synes vi, du skal se denne video om Bofællesskabet Kløverbakken i Odder.


Det er også bedre for vores klodes ressourcer, når mennesker bosætter sig på mindre plads, hvor der derfor er mindre, der skal opvarmes, afkøles og oplyses. Det kalder man "compact living" og sådan er mange bofællesskaber tænkt i årtier i Danmark. Det er et emne, vi berører her i nyhedsbrevet i vores artikel om Dansk Arkitektur Centers udstilling "Bo Bedre Bæredygtigt". Og det er i øvrigt en udstilling, du og en ledsager kan komme ind at se med 20 % rabat, fordi du læser Bofællesskab.dks nyhedsbrev.


Denne gang kan du også læse om, hvordan Bofællesskab.dk bidrager til, at det i fremtiden bliver nemmere at oprette bofællesskaber. Der er i hvert fald lagt i kakkelovnen til en række lovforslag, der forbedrer mulighederne for etablering af bo- og byggefællesskaber. Og lige præcis et eksempel på byggefællesskab kan du se i artiklen om Fællesbyg Køge Kyst.


Vi ønsker alle en glædelig jul og et godt nytår og byder velkommen til årets sidste nyhedsbrev fra Bofællesskab.dk!
SPRAGLENDE BÆREDYGTIGE IDEER I DEN GAMLE INDUSTRIHAVN I KØGE

Karreen er et spændende bud på boligbyggeri i højden, for her er der farver og former, der udfordrer tanken om, hvordan en boligkarré ser ud. Boligerne er en del af en større forvandling af området, hvor den gamle industrihavn er under udvikling til et nyt bykvarter med en mangfoldighed af boliger, erhverv, kulturtilbud og nye rekreative arealer.


Foto: Andreas Omvik


BO BEDRE BÆREDYGTIGT

Hvad er den gode bolig? Kan en familie på fire bo på 37m2? Hvordan bor vi bæredygtigt? Og det kan overhovedet lade sig gøre at indrette sig bæredygtigt uden at gå på for store kompromiser med livskvalitet og komfort? Kan arkitekturen give fællesskaber et skub - og i så fald hvordan?

Det er nogle af de spørgsmål, som Dansk Arkitektur Center i København stiller i en ny udstilling af og om Tegnestuen Vandkunsten, som rigtigt mange bofællesskabsbeboere kender: Trudeslund i Birkerød, Skråningen i Lejre, Jystrup Savværk på Midtsjælland og Fællesbyg Køge Kyst er nogle af de bofællesskaber, som Vandkunsten har tegnet. Sidstnævnte sætter vi spot på andet sted her i nyhedsbrevet.


Foto: Christian Hoyer

...


BOFÆLLESSKAB.DK BIDRAGER TIL LOVFORSLAG

Bofællesskab.dk har været en vigtig del af arbejdsgruppen under Boligministeriet, som har undersøgt barrierer og muligheder for at etablere bofællesskaber og byggefællesskaber. Arbejdsgruppen blev nedsat i kølvandet på Grøn Boligaftale 2020, hvis sigte var at få boligsektoren ind i den grønne omstilling.
BOFÆLLESSKAB.DK SØGER VIRKSOMHEDSPRAKTIKANT

Leder du efter virksomhedspraktik, hvor du kan afklare og udvikle dine kompetencer, så du kommer tættere på arbejdsmarkedet? Så har Bofællesskab.dk projekter, du kan gå i gang med. Konkret forestiller vi os, at du kan bidrage med praktisk hjælp til nogle af de projekter, der er i foreningen. Men vi vil også rigtigt gerne høre, hvad du forestiller dig at kunne bidrage med. Du har garanteret nogle evner, som du kan sætte i spil i Bofællesskab.dk, og dem hører vi gerne om.

Inden du søger denne virksomhedspraktik, skal du undersøge, om du er berettiget til at indgå i virksomhedspraktik. Dit lokale jobcenter kan hjælpe med at afklare det.

Du kan bo hvor som helst i landet, for du skal varetage din virksomhedspraktik hjemmefra. Det er derfor et krav, at du har computer og netforbindelse og det er en fordel, at du er vant til at mødes via ZOOM eller andet online mødesystem

Har du spørgsmål eller blot søge virksomhedspraktikken gør du det ved at sende en mail til info@bofaellesskab.dk
JULEN I ET BOFÆLLESSKAB

Julen er traditionernes fest. Det er også her, vi mødes med andre. Nogle bofællesskaber har haft tid til at få nogle stærke traditioner på benene. Andre er så nye, at man stadig prøver sig frem. Og nogle traditioner ændrer sig henad vejen. Måske I kan hente inspiration til jeres bofællesskabs jul fra to bofællesskaber, der juler sammen, så enhver kan få rød næse af det.

‍Nyhedsbrevet er udsendt af:

Foreningen Bofællesskab.dk

Sædekildegårdvej 1

DK 5250 Odense SV

Tlf. +45 28 91 99 01

Mail: info@bofaellesskab.dk