fbpx

Du er ikke forbundet. Nyhedsbrevet kan inkludere nogle brugerinformationer, så de vises måske ikke korrekt.

Børneliv i bofællesskabet

Børneliv i bofællesskabet

Bofællesskab.dk Logo

 

Hej Gæst,

 

DET GODE BØRNELIV I BOFÆLLESSKABERNE

Det gode børneliv - hvordan ser det ud I bofællesskaberne? Det prøver vi at blive lidt klogere på i månedens nyhedsbrev. Bofællesskab.dk har talt med Anna Agger, der voksede op med tætte fællesskaber omkring sig, og nu selv er i gang med at etablere et stort skovlandbrug med tilhørende bofællesskab på Orø. 

Landbrug er bestemt heller ikke fremmed for Karise Permatopia, men mindst lige så meget som det og bofællesskabets virksomhed fylder i hverdagen, skal børnene også have lov til at fylde. Gennem udviklingen af børnedemokrati arbejder bofællesskabet med, at børnene får indflydelse på livet i deres bofællesskab. Måske er det netop sådan, man laver børnevenlige og langtidsholdbare bofællesskaber? Sådan et er netop Sættedammen i landsbyen Ny Hammersholt i Nordsjælland. Et af Danmarks første - ja, måske Verdens første bofællesskab runder et skarpt hjørne med hele 50 lys i fødselsdagskagen. Kom med til fejring.


 

En rød tråd fra storkollektiv til øboer

Hvordan præger det et barn at vokse op i et tæt fællesskab, set med den voksnes øjne? Det hjælper Anna Agger, med-initiativtager til og forperson for Orø Fællesjord, os med at forstå.

Anna Agger voksede op i fællesskaber bl.a. på Svanholm, Danmarks største kollektiv med fællesøkonomi, og på Kaningården i Virum. Svanholm var pionerer inden for økologi og driver i dag et stort, alsidigt landbrug.

 

 

Børnedemokrati i Karise Permatopia

‍Men hvordan oplever de yngste af beboerne konkret, at der er børnedemokrati i Permatopia? Maria konkretiserer: “Vi har fire møder om året. Det er rigtige møder med dagsordner og en klassisk demokratisk opbygning, som vi krydrer med lege og gode snacks. Alle børn får rum til at fortælle, hvad de har på hjerte. Vi gennemgår også gruppens økonomi. Vi har fundet på alle mulige måder at tjene penge på. Gruppen har fx kunnet blive booket og har tjent penge ved at varetage små opgaver rundt omkring hos andre beboere. Vi har et budget, som skal forvaltes, og den forvaltning skal børnene øve sig i at tale om og effektuere.

 

Sættedammen fylder rundt

‍Lyden af glade stemmer kan høres langt væk. Alle biler skal parkeres et stykke fra Sættedammen denne dag, hvor 50 flotte år skal fejres, for fællescarportene er inddraget til sidde- og ståpladser i anledning af, at regnen siler ubønhørligt ned. Men regn stopper ikke en fejring – eller mennesker – af denne kaliber. Helt i Sættedammens ånd bliver der med et snuptag bare lavet nye planer.

 

Kortlægning af bofællesskaberne i Danmark

‍Bofællesskab.dk har i samarbejde med BUILD og Falkenstjerne ApS deltaget i arbejdet med at kortlægge bofællesskaber i Danmark. Den endelige rapport er netop udgivet og vi skal nu i gang med at formidle indholdet, så vi alle kan blive klogere på det generelle billede af bofællesskaber i Danmark. Det spændende ved sådan en kortlægningen er behovet for en definition af bofællesskaber - er det nok, at man bor to generationer sammen? SKAl man have et fælleshus? Er fællesspisning obligatorisk, for at være et bofællesskab? Følg med, når vi henover efteråret tager fat i formidlingen af resultaterne. Tak for samarbejdet til BUILD på Aalborg Universitet og til Realdania for at finansiere projektet. 

 

 

Fredage med fællesskab

Bofællesskab.dk har tidligere under COVID tilbage i 2020 sammen med Landsforeningen for Økosamfund afholdt nogle online arrangementer, vi kaldte ”Fredage med Fællesskab”. Konceptet var, at man inviterede til et netværksmøde online via ZOOM, med en meget specifik dagsorden. Det kunne være ”hvordan får man et pilerensningsanlæg til at fungere”, eller ”hvordan gør man fællesspisning til en attraktiv begivenhed”, eller ”hvordan etablerer man el-ladestandere i sit bofællesskab”.

Vi kunne tænke os at give nyt liv til disse populære netværksmøder, der, som navnet antyder, skal afvikles på en fredag sidst på eftermiddagen. Vi hører gerne fra dig, hvis du har en god ide til et emne, der kan behandles og super gerne, hvis du vil stå for mødet som tovholder. Vi skal nok stå for det tekniske og markedsføringen af mødet. Skriv til os på info@bofaellesskab.dk og vi ringer tilbage til dig.

 

‍Nyhedsbrevet er udsendt af:

Foreningen Bofællesskab.dk

Sædekildegårdvej 1

DK 5250 Odense SV

Tlf. +45 28 91 99 01

Mail: info@bofaellesskab.dk