Antal bo-enheder | 10 |
Bofællesskab | Aldersblandet |
Aldersgrupper repræsenteret i bofællesskabet |
|
Ejerform | Private ejerboliger |
Etableret år | 2010 |
Frekvens | 1-3 pr. uge |
Ejer-bofællesskabet Andreaslyst i Sdr. Bjert v. Kolding kommer til at bestå af 10 huse hvoraf de 9 er nybyggede dobbelthuse i træ, og 10. bolig indrettes i eksisterende 136 kvm stuehus fra 1869. Nye huse bliver energiklasse 1 med jordvarme m.m.: Husene er 151 kvm praktisk indrettede huse.
Indflytning i de første huse skete oktober 2010.
Bofællesskabets fysiske rammer vil bl.a. være:
Hensigten er at bevare så meget af den eksisterende beplantning og flora som muligt, og at den fremtidige bebyggelse fremtræder mere som en smuk gammel have, hvor man med lommekniv i solen kan nyde årets æblehøst og måske en sval lokal porsebryg.
Vi lægger op til et bofællesskab med beboere, der har truffet et aktivt valg om at ville kende og forholde sig til deres naboer. Naboskabet bliver andet end et hurtigt nik over hækken. Privatliv og fællesskab kan godt gå hånd i hånd, at man bor tæt på hinanden er ikke ensbetydende at man laver alting sammen altid.
Børnene knytter søskendeagtige relationer på kryds og tværs af alder. Der er plads og frihed til at vokse op og til at lege uden altid at blive overvåget af en voksen.
De voksne knytter også venskaber. Man tager hånd om hinanden, når der er brug for det.
Glæder og sorger vil blive delt. Der er naboer, der kan hjælpe en med lidt af hvert, at se efter børnene når man er til samtale på skole, at flytte sofaen, reparere opvaskemaskinen, at dele sine interesser med, at drikke en fyraftens øl med og mange gode snakke.
Bopladsen/ haven mellem husene bliver stedet hvor man mødes rigtig meget til leg, bål, snak og sang.
Privatlivet uden naboer foregår i husene og de små private haver og terrasser. Den private zone er vigtig ellers kan man ikke i længden holde til fællesskabet.
Fællesskabet kommer til at udmønte sig i bevægelse på fællesarealerne, ved arbejdsdage hvor man tager hånd om praktiske gøremål, og at man spiser sammen måske en gang om ugen måske op til fire gange.
Når man bor tæt sammen, behøver man ikke eje alting. En fællestrailer er nok, en stor sandkasse, trillebøre og haveredskaber kan deles, værkstøj kan ejes i fællesskab og have til huse i det fælles værksted - hvor mange bruger en vinkelsliber hver dag?
En moderne tolkning af det gamle landsbyfællesskab. Hvor fællesskab betyder at følge med i hinandens livs store begivenheder. Glæder og sorger.
Hvor årets gang fejres med traditionelle fester på børn og voksnes præmisser. Hvor du fredag deler gode middage, vine og meninger med dine naboer, mens ungerne hygger sig med Disney, Lego, udklædning eller fodbold. Et sted hvor de kan lege frit og knytte stærke venskaber.
Et fællesskab hvor livet åbner sig efter fyraften. Klaveret indbyder til sang, fladskærmen til fælles fodboldaftener. Hvor kastanjerne ristes i oktober. Hvor der er fritid, bryghus, lokal avis, fantastisk kro og forrygende borgerfester.
Bofællesskabet ligger centralt i Sdr. Bjert (1992 indbyggere), der er en hyggelig – men moderne landsby - ca. 7 km øst for Kolding. Fra Sdr. Bjert er der ca. 5 kilometer til flere forskellige gode badestrande og få kilometer til de omkringliggende skove.
Byen huser bl.a.:
Sønderbyvej 16 ligger centralt i Sdr. Bjert - to minutters gang fra skole, Brugsen og boldbaner