fbpx

Viden om det gode boligliv i den tredje alder

Viden om det gode boligliv i den tredje alder
Udgivet Torsdag, 04 november 2021

Mange af os ender med at bo i boliger, der ikke passer til vores behov, til vi er alt for gamle og ikke kan overkomme rengøring og vedligeholdelse, eller hvor indretningen i boligen gør hverdagen besværlig. Og vigtigst af alt bliver alt for mange ældre ensomme, fordi deres ægtefælle går bort, eller fordi de isoleres i et for stort et hus uden mulighed for at møde andre mennesker. Det er et problem både for samfundet og i særdeles for dem af os, der ender i den situation. 

For at imødekomme denne udfordring fik vi i Videncentret Bolius lavet en undersøgelse om danskernes boligsituation i den tredje alder, og den viste et stort behov for mere viden – især i den gruppe, der er gået eller er på vej på pension, men endnu har mange gode år tilbage, hvor hjælp og støtte fra det offentlige ikke er nødvendigt.

Jeg er selv i den målgruppe, hvor det giver mening at begynde snakken om boligsituationen i den tredje alder. Mine børn er efterhånden flyttet hjemmefra, og når snakken går med vores venner, handler det ofte om overvejelser i forhold til at flytte i noget mindre, eller hvad de tomme børneværelser nu skal bruges til. Så er det jo, jeg heller ikke kan lade være med at tænke. Hvad skal vi? Hvor længe skal vi blive i det store hus – og er vi mon enige om de næste boligplaner? 

Det er måske ikke lige nu, beslutningerne skal tages, men faktum er, at min mand, jeg og vores vennekreds nærmer os den alder, hvor dagligdagen ændrer sig for den bolig, vi har haft i årtier – fuldstændig på samme måde som vi danskere generelt er for sent ude, når der skal lægges planer for vores boligliv i den tredje alder. 

Det var baggrunden for projektet ”Hjem til den tredje alder”, som vi i Videncentret Bolius har arbejdet med siden 2015. Projektet er lavet sammen med foreningen Realdania, og det udspringer af Realdanias initiativ ”Rum og fællesskaber for ældre”, der handler om at udvikle og udbrede boformer, som fremmer sociale fællesskaber og kan øge livskvaliteten i alderdommen. I projektet har vi arbejdet på at klæde danskerne bedre på i forhold til at træffe de rigtige valg, når der skal lægges boligplaner for den tredje alder, og – ikke mindst – at de planer bliver lagt i tide.

Efter seks år er vi efterhånden i mål med projektet, men behovet for viden er stadigvæk stort i målgruppen. Derfor har vi lavet denne udgivelse, som dels er en opsamling på projektet ”Hjem til den tredje alder”, men også vores anbefaling til, hvordan man kan gå til en målgruppe, der ikke nødvendigvis tænker boligbehov i den tredje alder som relevant for dem her og nu. Vi håber, at vores indsigter og anbefalinger kan være til gavn for andre, der også arbejder med boliger for folk i den tredje alder.

Download filer: H3A Erfaringsopsamling medium spreads
Skrevet af Kristine Virén, formidlingschef i Videncentret Bolius
Dette websted bruger cookies, som gør det lettere for os at give dig en god oplevelse på vores website. Du kan vælge at give tilladelse eller afslå brug af cookies.