fbpx
Skip to main content

Kortlægning af danske bofællesskaber

Projekt: Kortlægning af danske bofællesskaber

Realdania har i maj 2020 besluttet at bevilge op til kr. 1.117.450,00 til at foretage en dækkende kortlægning af bofællesskaber i Danmark.

Projektet har til formål at foretage en omfattende kortlægning af bofællesskaber i Danmark. Kortlægningen skal gøre det muligt at gennemføre efterfølgende analyser af bofællesskaber ved bl.a. at benytte data fra Danmarks Statistik til at karakterisere beboere og bygninger, og sammenligne dem med andre beboere og boformer.

Baggrunden er, at der i forbindelse med den store opmærksomhed der p.t. er på bofællesskaber mangler systematiseret viden om bofællesskaberne i Danmark, deres omfang, type, lokalisering, erfaringer, udvikling over tid, beboersammensætning m.m. Sådan viden efterspørges fra mange sider, bl.a. fra beboere, kommuner, ministerier og developere, der ønsker at udvikle nye bofællesskaber. En kortlægning sammenholdt med en registerbaseredet analyser vil efter vores mening udgøre en stor vidensopbygning i sig selv, og et godt fundament for videre undersøgelser. Dette har hidtil ikke været muligt, da bofællesskaber ikke lader sig entydigt definere i statistikker over boligformer, bl.a. fra Danmarks Statistik. Desuden vurderer vi, at en grundig kortlægning vil kunne anvendes i flere forskellige sammenhænge til at kvalificere viden om bofællesskaber og den fremtidige planlægning for disse.

Kortlægningen tager udgangspunkt den database som Foreningen Bofællesskab.dk har etableret, der rummer ca. 300 bofællesskaber. Det vurderes, at det reelle omfang af bofællesskaber er langt større, måske tre til fire gange, og der er derfor behov for at udvide og kvalificere denne database gennem bl.a. søgninger, interviews og surveys. Bofællesskab.dk deltager som samarbejdspartner i projektet, sammen med Falkenstjerne konsulenter, med henblik på at udbygge databasen. Foreningen Bofællesskab.dk står som ejer af databasen før, under og efter projektet, mens BUILD står for analyser baseret på databasen. Databasen kan gøres tilgængelig for lignende analyser efter projektets ophør.

På baggrund af kortlægningen og en geografisk eller adressemæssig lokalisering af bofællesskaberne knyttes data over beboere, bygninger m.m. til ved brug af forskermaskinen i Danmarks Statistik. Det kan omfatte data om beboerne (fx alder, uddannelse, tilknytning til arbejdsmarkedet, indtægt, civilstand, antal børn, tidligere bopæl, sundhedsforhold m.m.), bygningerne (alder, størrelse, ejerformer, energiforbrug, energiforsyning, energimærke, ejendomsvurdering m.m.), om virksomheder og institutioner i området, lokalisering i landet, afstand til nærmeste by m.m. Det kan igen give svar på spørgsmål som ”hvem bor i bofællesskaber?”, ”har det ændret sig over tid?”, ”hvor længe bor man i bofællesskab?”, ”hvor bor man før og efter?”, ”er der sociale skævheder i, hvem der bor i bofællesskaber?”, ”er det mere bæredygtigt at bo i bofællesskaber?”, ”er beboerne sundere end i traditionelle boformer?” m.m. 

Sideløbende med kortlægning og analyser gennemføres en opsamling af eksisterende viden om bofællesskaber, dansk og international, for at kvalificere kortlægning og analyser.

Projektet formidles gennem en BUILD-rapport, artikler i fagblade, konferenceoplæg, og videnskabelige journals, og den udbyggede database gøres anvendelig for søgninger på hjemmesiden Bofællesskab.dk. Alle publikationer, herunder videoer, offentliggøres, ud over på de sædvanlige kanaler, ligeledes på Bofællesskab.dk

Download rapporten om kortlægningen her

Rapporten om kortlægning og analyse af Danmarks bofællesskaber er nu udkommet og kan downloades her.

Download

Bliv frivillig i Bofællesskab.dk

Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem

Læs mere …Kortlægning af danske bofællesskaber

Projekt: SAMSKAB

Projekt: SAMSKAB

Forskningsresultater viser, at medlemmer af grønne fællesskaber har et gennemsnitligt klimaaftryk, som ligger 27% under det danske gennemsnit og samtidig oplever en højere livstilfredshed end gennemsnittet [1-2]. Dette resultat opnås gennem fælles mål, viden og identitet, som fremmer en større miljøbevidsthed, og gennem fælles sociale og fysiske infrastrukturer såsom fællesspisning eller deleøkonomiske foranstaltninger.

PROJEKTETS FORMÅL:

- fra grå boligforeninger til grønne nabofællesskaber.

Projektet udfordrer forestillingen om, at den grønne omstilling primært foregår gennem individuel adfærd og teknologisk omstilling ved at påpege, at den i lige så høj grad kan finde sted som en grundlæggende social omstilling, der involverer nabofællesskaber. Projektet bidrager med viden og redskaber, der kan støtte etableringen af helt nye grønne nabofællesskaber samt overgangen fra grå boligforeninger til grønne nabofællesskaber og dermed styrke den grønne omstilling. Grå boligforeninger betegnes her som boligforeninger, der ikke har et direkte fokus på miljø, klima og bæredygtighed, mens grønne nabofællesskaber defineres som grønne, hvor deres medlemmer deler ønsket om at leve mere bæredygtigt og handler i fællesskab på dette ønske.

SAMSKAB projektet har fem sammenhængende formål, som er at:

  1. Opnå viden om hvordan grønne nabofællesskaber etableres, enten fra start eller gennem en transformation af eksisterende grå boligforeninger.
  2. Anvende denne viden til at styrke og opskalere udbredelsen af grønne nabofællesskaber og dermed bidrage til den borgerdrevne grønne omstilling.
  3. Dokumentere miljø- og social impact i forhold til grønne nabofællesskaber.
  4. Bidrage med videnskabelig viden om hvordan miljøadfærd og praksis kan styrkes, påvirkes og opskaleres gennem fællesskab og kollektiv handling.
  5. Følge udbredelsen af min. 100 grønne nabofællesskaber i Danmark.

Udgangspunktet for SAMSKAB er, at en betydende grøn omstilling kræver ikke blot politisk regulering og teknologiske løsninger, men også civil handling og adfærdsændringer. Hypotesen i SAMSKAB bygger på, at samarbejde og kollektiv handling for fælles mål i grønne nabofællesskaber forstærker miljøadfærd og fremmer både en miljømæssig og en social dagsorden.

Download projektbeskrivelse


Projektbeskrivelsen for SAMSKAB kan downloades her.

Download

Udgivelser


Projektet vil løbende udgive forskellige artikler og publikationer, som kan downloades her:


Læs mere …Projekt: SAMSKAB

Projekt: Startpakker og Vidensbank

Projekt: Startpakker og vidensbank

Det vrimler med nye bofællesskaber og der er mange nye økosamfund på vej. Landsforeningen for Økosamfund og Bofællesskab.dk oplever begge, at mange af disse har behov for råd og vejledning om, hvordan man gør, når man skal starte et nyt bofællesskab. 

I 2022 gik Foreningen Bofællesskab.dk og Landsforeningen for Økosamfund (LØS) derfor sammen om at udvikle STARTPAKKER for nye økosamfund og bofællesskaber. Startpakkerne skal tilbyde nye økosamfund og bofællesskaber bedre vilkår og assistance på deres vej, beriget af de mange gode erfaringer, der allerede er gjort, i danske bofællesskaber og økosamfund.

Hver startpakker har hver sit tema:
Fællesskab
Bæredygtighed
Organisering
Kommunal
Jura/økonomi

Hver startpakke består af en gennemgang af hvert område med forklaringer og eksempler og med henvisning til yderligere ressourcer og anvendelige værktøjer i vidensbanken. Hver pakke findes både i en fysisk trykt form og en webbaseret online form.

Startpakkerne er blevet til gennem indsamling af erfaringer og anbefalinger fra de mange fællesskaber, der allerede eksisterer. Samtidig allierer vi os med ’eksperter’ indenfor feltet, der sammen med praktikerne kvalificerer og nuancerer startpakkematerialet.

Det er Realdania der, gennem en stor økonomisk donation, har muliggjort, at vi har kunne tilvejebringe startpakkerne og vidensbanken, og derfor er materialerne også frit tilgængelige for alle, der har behov for det.

Er du interesseret i at høre mere om projektet og ideerne bag, så kontakt os:

KONTAKT:

RUDY (Foreningen Bofællesskab.dk) Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. // 2891 9901
CAMILLA (Landsforeningen for Økosamfund) Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. // 2972 3145

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem


Læs mere …Projekt: Startpakker og Vidensbank