fbpx

JULEN I ET BOFÆLLESSKAB

Bofællesskabet på Toustrup Mark pynter op til jul i spisesalen allerede søndagen før 1. december

Af Laura Munkø, kommunikationsmedarbejder i Bofællesskab.dk

Julen er traditionernes fest. Det er også her, vi mødes med andre. Nogle bofællesskaber har haft tid til at få nogle stærke traditioner på benene. Andre er så nye, at man stadig prøver sig frem. Og nogle traditioner ændrer sig henad vejen. Måske I kan hente inspiration til jeres bofællesskabs jul fra to bofællesskaber, der juler sammen, så enhver kan få rød næse af det.

Toustrup Mark, et bofællesskab i Østjylland med 26 boliger, har stærke traditioner året igennem. Der fejres både påske og halloween, og af de mere usædvanlige traditioner i Toustrup kan nævnes lysfest i anledning af kyndelmisse og pinsereggae. Det er traditioner, der giver grobund for hyggestunder og fornøjelige oplevelser. Men nu er det jo julen, det gælder...

Bofællesskabet på Toustrup Mark pynter op til jul i spisesalen allerede søndagen før 1. december og ofte hentes det store juletræ til spisesalen samme dag. Det er bl.a. sket til hest og på ATV.

De senere år har der også været en online-julekalenderquiz, hvor beboerne hver dag i december skal svare på et nyt spørgsmål om bofællesskabet. Der er selvfølgelig en god præmie til vinderen, der kan stråle om kap med julelysene ved den sidste fællesspisning før jul.

Bofællesskabet har både Lucia-optog og afholder også et julemarked. Det er traditioner, der er opstået henad vejen, hvor bl.a. Kulturudvalget har stået for planlægningen.

Bofællesskabet Overdrevet, som også er et østjysk bofællesskab, holdt tidligere juleaften sammen, men ad åre har juleaftensfejring udviklet sig til andre traditioner, der løber igennem december: Nu er der bl.a. juleklip, juletræstænding, julefrokost og Lucia-optog.

Den 1. december tændes Overdrevets store juletræ, og der hygges med gløgg, æbleskiver og julesange. Overdrevets børnegruppe har i hele Overdrevets 40-årige historie stået for juleoppyntning i fælleshuset første søndag i advent, og børnene skiftes til at tænde lysene til fællesspisningen gennem hele julemåneden - og før tænderne sættes i maden er der i øvrigt oplæsning af en julehistorie hver dag op til den store aften.

I Overdrevet understøtter juletraditionerne fællesskabet. "De faste traditioner har betydning, for de er for alle", som en af Overdrevets beboere, Dorte Askholm, siger.

I Overdrevet er der også plads til det spontane. Selvfølgelig igennem hele året, men også til jul: I år blev der spontant lavet et "julemandens værksted", hvor en beboer sørgede for at sætte en masse krea-remedier til rådighed for hele bofællesskabet, så de hjemmelavede gaver kunne komme i hus.

Bofællesskab.dk takker for året, der er gået og ønsker alle en rigtig glædelig jul og et lykkebringende nytår!

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.


Dette websted bruger cookies, som gør det lettere for os at give dig en god oplevelse på vores website. Du kan vælge at give tilladelse eller afslå brug af cookies.