Information
-
Annoncetype:Andel til salg
-
Type:Bofællesskab
-
Andelspris:15.000 kr.
-
Månedlig boligafgift:6.315 pr.voksen kr.
-
Energimærke:B
-
Grundareal:ca 3 hk m²
-
Boligareal:100 m²
-
Antal værelser:3
Adresseoplysninger
8361 Hasselager
Kontaktoplysninger
-
Kontaktperson:Synne Fellenius-Blædel
-
Email:
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. -
Telefon:60605104
Del med dine venner på
Beskrivelse af boligen
VELKOMMEN TIL LEMMING STORKOLLEKTIV
Vi er et velfungerende kollektiv med god økonomi og fælles madlavning 6 dage om ugen (søndag til fredag). Huset består af 11 bo-enheder (7 til par og 4 Singler). Den ledige boenhed er til to voksne med/uden børn. Den ligger på 2. sal, er på ca. 90 kvm, og består af køkken, gang, badeværelse, stue og 3 værelser.
Huset har plads til 18 voksne, og lige nu er aldersfordelingen 30-84 år. Vi har dejlige rammer og plads til børn –lige nu har vi 11 børn på 2 - 17 år. Vi har meget fællesskab, men der er også plads til, at man kan være sig selv.
FACILITETER I LEMMING STORKOLLEKTIV:
Ud over at man har sin egen b-enhed, har vi glæde af rigtig mange fællesfaciliteter:
Indendørs:
- Storkøkken: Med god plads og industrimaskiner (ovn, røremaskine, opvaskemaskine) som bruges til fælles madlavning, men også kan bruges til egen madlavning, bagning mm. (dog ikke imens madholdet er i gang).
- Spisestue: Bruges når vi spiser sammen, men kan også bruges til sociale arrangementer.
- Puderum: Til små og store børn. Stort rum med tumlemøbler, fugleredegynge m.v. Rummet bruges også til overnattende gæster.
- Træværksted: Bruges f.eks. til arbejdslørdag, men også gerne til private projekter.
- Vaskefaciliteter: Vi har tre vaskemaskiner og to tørretumblere, et stort fælles tørrerum, og et overdækket tørrestativ udenfor
- Metalværksted: Til arbejdslørdag, men også gerne til private projekter.
Udendørs:
- Fodboldbane: nok ikke til 11 mands bold, men med god plads.
- Køkkenhave: Stor køkkenhave med kartofler, porrer, gulerødder, jordbær og andre lækre hjemmedyrkede afgrøder.
- Shelter: Vores shelter har soveplads til 5 personer. Der er mulighed for at lave mad og riste skumfiduser på bålpladsen, og som overnattende vågner man op til den fineste solopgang inde over Aarhus by.
- Bålpladser: To øvrige bålpladser.
- Til udendørsleg: Har vi en sandkasse, et legehus med rutsjebane og gyngestativ, vippe og trampolin.
- Frugthave: I frugthaven er der æbletræer og pæretræer. Desuden har vi, fordelt rundt omkring på grunden, blomme- og kirsebærtræer, et valnøddetræ og et hasselnøddetræ
- Bærhave: Med hindbær, stikkelsbær, solbær, ribs m.m.
- Skov: I den vestlige del af grunden ligger en lille skov med god plads til at lave huler. Der er også ramsløg og frugttræer.
- Fælles bil. Vores ”kollerbil” bruges til kørsel i forbindelse med opgaver i huset og kan lånes privat med betaling pr. kilometer.
LIDT OVERORDNET OM DET PRAKTISKE:
Som kollektivist i Lemming har vi følgende opgaver, som man skal deltage i:
Madhold: Vi har alle en fast maddag og laver mad en gang om ugen. Man kan som regel bytte sin madtjans, hvis noget kommer i vejen. Børn på 14 og over deltager også på madhold.
Arbejdslørdag: 1 gang pr. måned, og som regel ligger det den første lørdag i måneden. Hvis dette er en helligdag flyttes arbejdslørdag.
Husmøde: 1 gang pr. måned – samme lørdag som arbejdslørdagen.
Rengøringsområde: Alle voksne i kollektivet har et fællesområde, som man er ansvarlig for rengøring af (efter behov).
Arbejdsgruppe: Vi har fire arbejdsgrupper; madgruppen, viceværtsgruppen, havegruppen eller økonomigruppen. Man kan ønske en bestemt gruppe (dog er det ikke altid, at der er flere pladser i en gruppe), ligesom man kan skifte gruppe senere hen og prøve noget nyt.
MADHOLD:
1 gang om ugen deltager man i madhold og laver aftensmad til hele huset. Et madhold består af 3 beboere, starter kl. 16.30 og slutter når opvasken er taget (ca. kl. 19-19.30).
Der er sørget for menu og indkøb af madgruppen, hvilket vil sige at der blot skal laves mad, ryddes og vaskes op. Når du har taget din maddag skal du de andre 5 dage bare gå i spisestuen når klokken ringer og spise et veltilberedt økologisk måltid – Dejligt!
ARBEJDSLØRDAG:
Arbejdslørdag finder sted en gang om måneden, og traditionelt starter vi dagen med fællesmorgenmad. Vi har en turnusordning, hvor to beboere på skift har ansvar for morgenmad til arbejdslørdag, samt ordførerskab/referat på husmødet om aftenen.
Efter morgenmad gennemgår viceværterne dagens opgaver, og vi melder os på én eller flere af opgaverne. Man kan altid få flere opgaver hvis man bliver hurtigt færdig. Opgaverne varierer meget, men der er noget for alle uanset teknisk snilde og fysisk styrke. Det kan f.eks. være køkkenrengøring, malerarbejde, reparation, små håndværksprojekter mm. Der er fælles frokost, og som regel er der nogen der bager kage. Ofte er der fælles aftensmad på arbejdslørdage også. Hvis man ikke kan deltage i en arbejdslørdag, kan man udføre en tjans eksempelvis søndag.
HUSMØDE:
Om aftenen efter arbejdslørdag mødes vi kl. 20.00 til husmøde. Husmødet er vores styrende instans, hvor vi kan diskutere forskellige emner omkring det at bo i kollektiv. Det er her, vi kan komme med forslag til nye ting, og her hvor vi træffer de større beslutninger. Der er en ordstyrer og en referent, der sørger for dagsordenen er på plads, at talerækken holdes, og at der er et referat af mødet. Alle i huset kan komme med punkter til agendaen. Hvis man ikke kan deltage i husmødet, forventes det, at man læser referatet.
Vi har ikke et demokrati, hvor vi altid stemmer om tingene, men vi søger så vidt muligt for at træffe konsensusbeslutninger. Det kræver, at alle er lydhøre for hinanden, at man er rummelig og fleksibel og en lille smule tålmodig.
For uddybende information omkring vores organisering opfordrer vi jer til at læse de vedhæftede vedtægter.
RENGØRINGSOMRÅDER:
Alle voksne har et rengøringsområde, som man har ansvar for rengøring af. Det kan f.eks. være spisestuen, en opgang, legerummet m.v. Det varierer lidt hvor ofte der er brug for rengøring – forventeligt hver eller hver anden uge, men det varierer fra område til område. Nogle områder tages ofte, men hurtigt, andre lidt sjældnere, men tager lidt længere tid. Nogle rengøringsområder er så store, at der er to personer der deles om det.
ARBEJDSGRUPPERNE:
Kollektivet har oprettet arbejdsgrupper, hvis opgaver rækker ud over daglige småting, der kan laves af alle. Kollektivet definerer hvilke hovedopgaver, som grupperne skal varetage.
Madgruppen:
I madgruppen har man ansvaret for at der er lavet en ugentlig madplan og at der er indkøbt de nødvendige ingredienser, printet opskrifter m.m. Ligeledes er det madgruppen som har ansvar for at der er de nødvendige basisvarer i huset. Pt. består gruppen af 5 som på skift har en uge hver i turnusordning som gruppen selv står for.
Viceværtsgruppen:
Viceværtgruppen har ansvaret for husets tilstand, og det er gruppens opgave at tilse huset og kontakte håndværkere, når der er behov. Gruppen sørger for at huset vedligeholdes – det behøver ikke være gruppen selv der ordner eksempelvis alle reparationer, men de skal sørge for, at nogen gør det. Viceværtsgruppen organiserer indholdet af vores arbejdslørdage, samt sørger for at rense pillefyr, at der er gas m.m.
Økonomigruppen:
Økonomigruppen har ansvar for husets økonomi. Gruppen sørger for beregning af husleje, betaling af regninger, bogføring, kontakt med bank, samt udarbejdelse og opfølgning på hel- og halvårsregnskab samt budgetforslag. Gruppen er desuden tildelt IT administration.
Havegruppen:
Havegruppen har ansvaret for de fleste udearealer og i sæsonen indgår man i fast turnus om græsslåning. Gruppen sørger både for blomsterkrukker, græsplænerne, køkkenhaven, bærhaven og vedligehold af vores lille skov.
VORES MAD:
God, sund og fortrinsvis økologisk mad er prioritet højt her hos os, og vores madhold og fællesspisning er vigtig for vores fællesskab. Her er lidt uddybet information om mad i huset.
Madplanen:
Der er fællesmad 6 gange om ugen (lørdag undtaget). Det er besluttet, at der hver uge er en fiskedag, de andre dage er enten vegetar eller kød (primært gris, og kylling). Der er stort set altid en salat eller grøntsager til maden. Vi køber økologisk, når det er muligt.
Vi kan desværre ikke imødekomme særlig kost i den faste madplan, dvs. at der ikke tages hensyn til f.eks. veganere, vegetarer, allergikere eller diæter i ugens madplan. Hvis man har brug for særlige hensyn i sin kost, må man selv sørge for at tilberede egen mad for egen regning. Men oftest kan man som eks. vegetar spise flere ting fra måltidet og evt. selv supplere med mere.
Basis fuldkost:
Huslejen inkluderer også basis fuldkost – altså også morgenmad og frokost mm. (det bliver ikke tilberedt) ud over aftensmaden 6 dage om ugen. Basis betyder, at det er et basissortiment, som du kan forvente er til rådighed i huset. Hvis en basisvare mangler, skrives det op på vores tavle og madgruppen sørger for, at det bliver købt hjem. Listen over basisvarer er lang og derfor ikke gengivet her. Men kort fortalt, er der til morgenmad f.eks. havregryn, cornflakes, yoghurt, mysli, marmelade, ost og æg i huset. Til frokost er der rugbrød og diverse kødpålæg, fiskekonserves og vegetar smørepålæg. Der er ofte også gulerødder, agurk og tomat, men ikke altid. Til mellemmåltider er f.eks. knækbrød, ris-kiks og æbler. Der er stort set altid mel og gær i huset, så man kan bage boller mm. Der er også altid mælk, kaffe, the.
Der er altså så man kan spise alle måltider af husets basisvarer. Når det nu er sagt, så har langt de fleste af os et madbudget ud over huslejen. Alle varer, der ikke er en basisvarer, indkøbes privat og på egen regning. Det er f.eks. ting som: hvidt brød, specialoste, andre frugter, andre grøntsager, kød til egen aftensmad om lørdagen, græsk yoghurt, slik, drikkevarer mm. Det er altså alt det, som man måtte have lyst til, men som ikke er en basisvare i huset. Hvis man er i tvivl om, hvad der er hvad (og det er de fleste i starten), så spørg en fra madgruppen.
Er man på en særlig diæt, som kræver andre ingredienser, end dem vi har i huset, eller en diæt som kræver store mængder af en basisvare (f.eks. juicekur eller andet), så indkøbes det på egen regning.
Ud over maden er også basis hygiejneprodukter inkluderet, det er f.eks. toiletpapir, håndsæbe, shampoo, bind, bleer, tandpasta m.v. Her indkøbes så vidt muligt svane- og astma og allergimærkede produkter. Det er eksempelvis shampoo fra änglemark. Bruger man en særlig shampoo, så køber man det selv.
Basisvarer indkøbes af madgruppen. Vi kan selvfølgelig ikke garantere, at alting altid er på lager – og så bruger vi noget andet eller supplerer med private indkøb (hvis eksempelvis man gerne vi have tomater med i madpakken, og der ikke er flere her i huset).
Lørdagsmad:
Der er ikke madplan om lørdagen. Man står derfor selv for at indkøbe (på egen regning) og lave mad. Man må gerne bruge af basisvarerne i huset. Der er dog et par undtagelser: vi tager ikke kød fra fryseren til at lave mad privat, vi bruger ikke af nødder og tørrede frugter (da det er meget dyrt økologisk). Og hvis vi tager grøntsager fra grøntsagsrummet, så tjekker vi gerne, om det er en grøntsag, som indgår i madplanen den følgende søndag eller mandag.
Feriemad:
I sommerferien, efterårsferien, juleferien og påskeferien er der ikke madplan. Enten laver man selv mad som ved lørdage, eller også kan man melde sig til at lave mad til alle og så købe ind på husets regning.
ØVRIGE PRAKTISKE INFORMATIONER:
Huslejen og pris ved indflytning:
Huslejen inkluderer: husleje, vand, varme, strøm, internet, aviser, mad, husholdnings og hygiejneprodukter, vedligeholdelse af hus og have.
Huslejen betales pr. person den 1. i hver måned. Voksne betaler pt. 6315 kr, og der er forskellige priser for børn, alt efter alder.
Huslejen kan reguleres en gang om året i forbindelse det nye årsbudget. Hvis man skylder ud over en måneds husleje, tillægges renter, og man aftaler afdrag med økonomigruppen eller på et husmøde. Man betaler samme husleje uanset boenhedens størrelse.
Ved indflytning i kollektivet betales 15.000 kr pr. voksen
Hvad betyder det at have en andel?
Alle voksne i Lemming Storkollektiv ejer en 1/18 af hele huset. Det betyder, at vi som sådan ikke ejer vores egen bo-enhed, men en lige del af hele stedet. Vi er derfor fælles om at betale for vedligehold af alle boenheder efter husmødets/viceværtsgruppens vurdering.
Husdyr:
Vi har besluttet, at man ikke kan have hund i Lemming Storkollektiv. Vi har grise og en fælleskat, der hedder Mis Mis, nogle har kanin eller marsvin. Der er mulighed for at have andre udendørskæledyr, hvis man skulle have lyst til det.
Rygning:
Der må ikke ryges indenfor nogen steder i kollektivet
HISTORIE
Bygninger i Lemming Storkollektiv er fra ca. 189o, og var oprindeligt et børnehjem frem til ca. 1970. Bygningerne blev i 1976 købt og Lemming Storkollektiv blev dannet i sin oprindelige form med bo-grupper. Siden er her blevet bygget om, så der i dag er 11 boenheder.
FESTER OG TRADITIONER:
Vi har en række hyggelige og festlige traditioner i huset. Ikke dem alle sammen bliver til noget hvert år, men så snart nogen har lyst til at stå for planlægningen.
Fødselsdage for beboere: Fødselaren får lov til at bestemme menu, der bliver sunget vores egen fødselsdagssang, vi giver små gaver, og hvis fødselaren har lyst, giver han/hun dessert efter måltidet - en super hyggelig tradition!
Fastelavn: Tøndeslagning, udklædning og fastelavnsboller for store og små – gæster er velkomne!
Kollektivets Fødselsdag: 1. april – markeres med træplantning og lidt til ganen.
Påskeæggejagt: Nogle år er vi så heldige at påskeharen kommer forbi og gemmer påskeæg i skoven – børnene får ham ofte at se (de siger, den ligner Dorte!)
Skt. Hans: Fællesmad, bål, sang og båltale. Gæster er velkomne.
Kollerweekend: Ca. hvert 2.-3. år tager alle voksne på weekend fra lørdag til søndag – f.eks. i spejderhytte eller i campinghytter. Der er plads til gode diskussioner, sjov og ballade, spil, god mad m.m.
Halloween: Gys og gry – ulækker mad, udklædning eller måske bare trick og treat rundt i huset.
Tour de jule chambre: Alternativ julefrokost hvor vi får en ret i alle lejligheder. Sjove indslag, musik, quiz eller noget helt andet finder ofte sted rundt i de forskellige lejligheder.
Solhvervsfest: Bål og gløgg på eller lige omkring vintersolhverv.
Nytårsaften: Festmenu, masser af oppyntning, Kongens tale, fællesspisning, quizzer, dans og den bedste udsigt i Aarhus kl. 24.00.
Andre fester: Man kan altid tænde et bål, foreslå en spil-aften eller en temafest. Hvis der er stemning for det, skal det nok blive til noget.
DET DAGLIGE LIV I LEMMING
I dagligdagen, når vejret tillader det, er der tit nogen at lege, hygge og drikke kaffe med på gårdspladsen.
Måske er et liv i Lemming noget for jer?
Send en ansøgning med nogle ord om jer selv og gerne et par billeder til:
Fakta om boligen
-
Struktur
Antal bo-enheder11Aldersgrupper repræsenteret i bofællesskabetBørn 0 - 18 år
Voksne
AldersblandetEtableret år1976 -
Varme
El
El leveres fra- Offentligt elværk
Vand
Vand leveres fra- Fra vandværk
-
-
Fælles faciliteter
- Fælleshus
Festlokale
Fodboldbane
Internetforsyning
Delebil
Græsarealer
Frugttræer
Shelter
Bålplads
Køkkenhaver
Trampolin
Legeplads
Værksted(er)
Vaskeri
Tørrerum
Genbrugs- og byttebutik
Affaldssortering
Økologi
Private faciliteter
- Parkeringsplads
-
-
Fællesspisning
-
Frekvens> 5 pr uge
-
Pris pr. måltid (voksen)inklusiv i huslejen kr.
-
Pris pr. måltid (barn)inklusiv i huslejen kr.
-
Økologi60-100%
-