Store bofællesskaber giver plads til flere generationer
I et Plushusene-bofællesskab tæller fællesfaciliteter fx et stort fælleshus, hvor den frivillige fællesspisningsordning søges programsat 3-4 gange om ugen.
Af Laura Lyng Munkø, kommunikationsmedarbejder Bofællesskab.dk
Plushusene er foreløbigt seks bofællesskaber, hvoraf to af dem - i Hedehusene og i Nivå - har haft indflytning, mens de resterende fire enten har byggestart eller indflytning i år.
Plushusene udvikler store bofællesskaber: Bebyggelserne er typisk på +100 boliger og op til 250 boliger og bygger på et koncept, der egentlig var tiltænkt seniorer. Men i en researchfase viste det sig, at seniorer ønskede at bo i bofællesskaber på tværs af generationer. ”Da en langt overvejende grad af de adspurgte seniorer svarede, at de helst vil bo med børnefamilier, så blev børnefamilierne spurgt om, hvordan de helst vil bo. De svarede i endnu højere grad, at de helst vil bo på tværs. Børnefamilierne ser muligheden for en ”reservebedste”, tryghed ved at der altid er nogen hjemme, og værdien i at deres børn oplever forskellige mennesker, livssituationer og erfaringer, mens seniorerne påpeger, at børnefamilierne skaber liv, smil og en hjælpende hånd”, udtaler administrerende direktør i det fire år gamle udviklingsselskab, Martin Kring.
Derfor er de primære målgrupper for Plushusene nu børnefamilier og aktive voksne 55+. ”Vi har i udviklingen af bebyggelserne tænkt målgruppen på tværs af generationer ind. Det vil fx sige, at der er mindre, kompakte boliger, større familieboliger, boliger i mellemstørrelse, legeplads og udendørs opholdszoner og stort fælleshus med funktionalitet og indretning, som imødekommer interesser på tværs og danner rammer for fællesaktiviteter. Via vores ansøgningsproces opnår vi balance i beboersammensætningen”, fortsætter Martin Kring.
Flere generationer under samme tag
Plushusene er også repræsentant for en anden bevægelse, man ser på bofællesskabsmarkedet: Generationsboligen. Her er det meningen, at to husstande fra samme familie eller familielignende forhold kan bo under samme tag, men i hver sin bolig.
”Generationshusene er et nyt tilbud hos os, som imødekommer efterspørgslen om at flytte sammen flere generationer – men alligevel have mulighed for at trække sig tilbage. I Nivå præsenterer vi for første gang generationshusene, som står færdige senere på året. Erfaringer har vi derfor ikke endnu – men vi har i bofællesskabet i Hedehusene flere generationer fra samme familie, som bor i bebyggelsen og nyder nærheden til hinanden, og vi får flere og flere henvendelser fra familiemedlemmer til beboere, som viser interesse herfor”, fortæller Dorthe Paradowski, som er marketing manager i Plushusene.
Fællesspisning er ikke et dogme
Plushusene bygger på elementer fra mere traditionelle bofællesskaber tilsat det moderne menneskes behov for at kunne trække sig tilbage og være sig selv.
Martin Kring fortæller: ”Vi har undersøgt, hvordan andre bofællesskaber i ind- og udland er opbygget og fungerer. Både ældre og nyere. Vi har i den sammenhæng blandt andet spurgt vores målgruppe om, hvad de ønsker at dele. Ud fra svarene har vi udarbejdet vores delekoncept. Det inkluderer fx ikke fælles vaskerum med faste vasketider. Men derimod gerne deleværktøj.”
I et Plushusene-bofællesskab tæller fællesfaciliteter fx et stort fælleshus, hvor den frivillige fællesspisningsordning søges programsat 3-4 gange om ugen. Det første færdige Plushusene-bofællesskab har hjemme i Hedehusene og består af 139 boliger fordelt på rækkehuse i 1-2 plan og etageboliger. Her i fælleshuset er der plads til 80 spisende ad gangen. ”Fællesspisning er også i Plushusenes bofællesskaber et vigtigt element. Sund mad bringer folk sammen, skaber relationer, letter hverdagen og er også et bæredygtigt tiltag. For os er det vigtigt, at spisesalen skal være et rart sted at være. Jo større lokalet er, jo sværere kan det være at skabe en god og hjemlig atmosfære. Derfor kan alle beboere ikke spise samtidig i Hedehusene – men fint organisere fx to hold på samme dag, hvis der er tilslutning hertil. Alle aktiviteter i Plushusene er frivillige”, siger Martin Kring.
For at komme i betragtning til en bolig i Plushusene, skal interessenter til en introduktion og fremvisning og dernæst udfylde en motiveret ansøgning, hvor der spørges til motivationen for at flytte ind, og hvad man tænker at kunne bidrage med. I denne proces – som også er en forventningsafstemning – viser det sig, om der er et match mellem Plushusene og interessentens ønsker og behov. Martin Kring fortæller: ”For os er det vigtigste, at man ønsker og forventer at være aktiv i form af at komme sine naboer ved. Om det er fællesspisning/madlavning, gåture, nyttehavedyrkning, kortklub eller basketball er op til beboeren. Dermed skabes gennem interesser mindre og flere fællesskaber i fællesskabet. Det, mener vi, skaber den største livskvalitet, livsglæde og tilknytning til bofællesskabet”.
Hjælpsomhed og nye venskaber
De første beboere i bofællesskabet i Hedehusene flyttede ind 1. september 2020 og de sidste ankom med flyttelæssene d. 1. marts 2021. Erfaringerne med et stort bofællesskab har derfor tegnet sig nu.
”Vi har jo samfundsmæssigt været igennem en hård cornonatid, hvor mange fællesaktiviteter har måttet aflyses. Der har vi erfaret, at vi kan meget sammen online. Det er også en kæmpe fornøjelse at opleve den virkelig store hjælpsomhed beboerne imellem, hvis nogen er syge, isolerede eller lige har brug for hjælp med stort eller småt. Vi har også mange solstrålehistorier om nye venskaber på kryds og tværs i alle aldersgrupper og stor tilslutning til aktiviteter som bl.a. seniortræning med øget livskvalitet til følge”, siger Dorthe Paradowski.
Det er kommet som en overraskelse for Plushusene som virksomhed, at behovet for at benytte delebiler er meget lille. I Hedehusene står både en personbil og en varebil til rådighed for beboerne. Bilerne, som kører på el, bookes over en app og står klar til afhentning ved bebyggelsens ladestandere. ”De bliver pt. brugt langt mindre, end vi havde forestillet os. Generelt evaluerer vi løbende og justerer, hvor vi ser muligheder og behov. Sådan er det at starte noget helt nyt op”, siger Dorthe Paradowski.
Garanti for godt værtsskab
At bo i et Plushusene-bofællesskab kommer i øvrigt med det tiltag, som virksomheden kalder en “vært”: Hvert bofællesskab får tilknyttet en vært, der lægger et aktivitetsprogram, der dækker beboernes ønsker og interesser. Plushusene har valgt denne model for at sikre, at der skabes sociale relationer beboerne imellem. Med mange beboere på tværs af generationer er der mange forskellige interesser, som således kan imødekommes. Værten sikrer, at der altid er aktivitetstilbud, der favner bredt – også når ildsjælene tager en pause.
Herudover står det naturligvis beboerne frit for at arrangere eller engagere sig på det niveau, den enkelte måtte have lyst til, hvilket også sker i vid udstrækning. Aktiviteterne i Hedehusene spænder fra seniortræning, børnedans, fitnesstræning, legetimer, yoga, spilleklub, vinsmagning, boldspil, gåture, film på storskærm, fredagshygge, fællesspisninger til fejring af årets mærkedage som det snarlige fastelavnsarrangement.
Plushusene er godt i gang med – udover de bofællesskaber i Hedehusene og i Nivå, som vi nævner her - at etablere bofællesskaber i Lisbjerg ved Århus, i Ballerup, i Tårnby samt i Køge.
Bliv medlem
Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.