Bofællesskabsworkshop i svendborg
STEDSANS ER OGSÅ AT FØLE SIG HJEMME
Af Hanne Raunsmed, Arkitekt maa, Nordmak, legendelivsklog.dk
I mødet mellem Værkstedsfællesskabet hos woodnwonder på Frederiksø i Svendborg og arkitekt MAA Anna Nicolaysen fra tegnestuen VERNA opstartes et nyt dialogprojekt, med formål at sætte fokus på levevis og boform.
Dialogprojektet vil være et forløb til bofællesskaber og personer/grupper som er interesserede i opstart af bofællesskab om de processer der ligger til grund for et bofællesskab, både socialt og arkitektonisk.
Projektet vil sættes i gang med en workshop søndag den 2/10 på Frederiksø 18, 2. sal, 5700 Svendborg - fra kl 10.00 til kl.15.00.
Arkitekt MAA Anna Nicolaysen fra tegnestuen VERNA vil holde oplæg om det at skabe et hjem med andre.
Derudover vil de deltagende blive introduceret til, men også samtale om, hvordan et bofællesskab skabes. Man vil undervejs i workshoppen kunne få sparring om de praktiske skridt, der kan være ved det at opstarte byggeri, skabe en fælles vision og planlægge forløbet.
I forbindelse med arkitekturens dag inviteres de deltagende til at afprøve idéer, eksperimentére og kreativt arbejde med temaer som stedsans, hjemlighed, privathed og fællesskab, og igennem øvelserne komme nærmere, hvad deres individuelle (og fælles) ønsker og forhold til bofællesskab er.
Foreningen Forside - Bofællesskab.dk (bofaellesskab.dk) vil også være tilstede og dele deres erfaringer med bofællesskaber.
Workshoppen skal gerne styrke de deltagende bofællesskaber til at stille skarpt på bofællesskabets vision og rumlige muligheder for fællesskab og levevis.
For personer med interesse i at starte et bofællesskab skal workshoppen gerne give afklaring om hvorvdt man er klar til at opstarte et bofællesskab - samt konkrete redskaber til, hvordan man med en stærk vision og viden om arkitekturens virkemidler skaber vejen for denne boform.
Fra workshoppens frie rammer vil det være muligt at planlægge videre dialog og rådgivningsforløb med arkitekt og selvstændig netværksrådgiver Hanne Ravnkilde og arkitekt Anna Nicolaysen om et konkret projekt eller et ønske om at konkretisere idéer, tanker mm.
Ved man allerede nu, eller får man lyst til at fortsætte sit bofællesskabsprojekt, så vil vi anbefale at opsøge Nordeas nye grønne fond, som netop nu har opstartet en fondspulje til ”grønne” fællesskaber.
Dette vil vi også kunne hjælpe med sparring om under workshoppen og i et efterfølgende planlagt forløb.
Det er værd at besøge deres hjemmeside: https://nordeafonden.dk/soeg-stoette/her-gror-vi-puljen/her-gror-vi-puljen-idemoeder
Hvem
Værkstedsfællesskabet hos woodnwonder på Frederiksø i Svendborg er sammensat af:
- Bente Hovendal. Billedhugger og Social Kunstner – www.woodnwonder.com
- Hanne Raunsmed. Arkitekt MAA og kollagemager – www.legendelivsklog.dk
- Birthe Hyldborg. Mosaikkunstner og haveentusiast – www.mosaikmagi.dk
Sammenlagt har vi 52 års erfaring som kunstnere og kreative ildsjæle i bl.a. facilitere kreative processer, skabe rammer for fordybelse og inspirere til at lade hænder og materialer bane vejen for ny indsigt og brugbar viden. Snart søsættes værkstedets nye fælles arbejdsgrundlag og mission: Gør Verdensmål til hverdagsmål. Herunder indgår samskabelse, miljøvenlige og bæredygtige bo- og leveformer.
Anna Nicolaysen. Arkitekt MAA og partner i VERNA – www.verna.dk
VERNA er et arkitektkollektiv af 4 arkitekter på Fyn. Med Hanne Raunsmed og igennem borgerinddragelse i Årslev har vi samarbejdet om at skabe fokus på fællesskab i byens lokale skala ved et nyt borgerdrevet fælleshus. Et vigtigt fokus som har ledt til ønsket om at opstarte dette dialogprojekt om fællesskabende boformer og levevis.
VERNA skaber projekter med udgangspunkt i landskab, sted og bygningernes særlige karakter. Vores arkitektur er en poetisk hyldest til det enkle, skabt til et praktisk hverdagsliv og fællesskab. Vi skræller det unødvendige fra og tager udgangspunkt i det forhåndenværende med en vision om at genbruge og transformere og anvende sunde, lokale materialer i ny langtidsholdbar arkitektur, som imødekommer fremtidens udfordringer. Vi arbejder tæt med dem vi tegner for, og også de vi bygger med - for at hylde den sparring, vi kan opnå sammen.
Hvor meget og hvordan
Workshoppen koster Kr. 500,- Tilmelding til
Program for workshop d. 3/10:
- Kl. 10.00: Velkomst, præsentation og introduktion.
- Kl. 10.30: Dét at føle sig hjemme. Et kort oplæg ved Anna Nicolaysen, tegnestuen VERNA
- Kl. 10.45: Kreativ workshop. Du kan vælge:
A: Arkitektur, privat og fælles. Der udtænkes og laves modeller. Ved Bente Hovendal og Anna Nicolaysen
B. Vision og det at være fælles i et fællesskab. Ved Hanne Raunsmed og Birthe Hyldborg.
- Kl. 12.30: Frokost (husk madpakke)
I pausen kan der skiftes til en anden workshop.
- Kl. 13.00: Workshop fortsat. Måske med nye deltagere på holdene?
- Kl. 14.30: Afrunding og evaluering.
Velkommen til en berigende dag på havnen i Svendborg.
Bliv medlem
Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.