fbpx
Skip to main content

Fælles Fundament – Økonomi for Bofællesskaber og Kollektiver


Udgivet søndag, 12 august 2018
Fælles Fundament – Økonomi for Bofællesskaber og Kollektiver

Boganmeldelse

Fælles Fundament – Økonomi for Bofællesskaber og Kollektiver

Af Marie Chimwemwe Degnbol

Forlaget Bosammen

Udkommer den 13. august 2018

Bogen handler om jura, økonomi og finansiering i bofælleskaber og kollektiver, specielt med vægten lagt på etableringsfasen. Hovedområdet er fællesskaber organiseret på ejer, andel og privat lejebasis. Almennyttige organisationer omtales ikke specifikt, men en del kan sagtens anvendes af den type organisation.

Der lægges blødt ud i bogens første sider, og man kunne fejlagtigt få den opfattelse, at bogens forfatter vil ”fortælle” sig igennem de mange emner, der er listet op i indholdsfortegnelsen. Det får i siderne derefter en helt anden skarp og indholdsrig drejning og hvis man som jeg læser bogen fra enden til anden, hvilket forfatteren med rette fraråder, så mister man flere steder pusten, da der hurtigt fyldes mere og mere på. I bogens et hundrede og tyve sider bliver læseren ført igennem alle de forhold, man kunne tænke sig i etableringen af et bofællesskab eller kollektiv. Linje for linje opfatter man hurtigt, at det er med at holde tungen lige i munden og gøre flittigt brug af gule, grønne og lyserøde overstregningspenne, hvis man bare skal have den mindste chance for at holde trit med forfatteren. Hvert eneste afsnit har op til flere keywords, som det vil være smart for læseren at notere sig og måske researche videre på enten på nettet eller i andre bøger, der omhandler netop disse vigtige emner.

Når man er kommet igennem emner som etablering og køb, jura, finansiering, driftsøkonomi, praktiske regneark-modeller, trænger man til at få ”jord under neglende” og prøve det selv. På trods af de særdeles komprimerede og til tider lidt langhårede emner, bogen omhandler, føler jeg mig på intet tidspunkt hægtet af. Der er en fin rød tråd gennem hele bogen, som leder mig hen til et sted, hvor jeg generelt føler mig oplyst og klogere. Det betyder ikke, at jeg ikke med stor sandsynlighed er nødt til at læse ganske mange afsnit igen, for at få fornemmelsen af, at jeg mestrer emnerne.

Jeg kunne godt tænke mig, at bogen var lidt længere. Ikke at der skulle fyldes mere på, men at jeg fik tid til at puste lidt ud ind imellem. Jeg savnede flere cases, hvor jeg kunne se virkelige eksempler på, hvordan bogens mange områder bliver behandler ude i virkeligheden. Måske ville et par gennemgående eksempler på bofællesskaber og kollektiver krydre det relative tunge stof og give dette mere liv.

Fælles Fundament er meget godt skrevet og jeg beundrer forfatterens mod og vilje, og trods af det særdeles tekniske og svære stof, formår hun at guide os igennem de fleste labyrinter uden at vi mister fodfæste.

Godt gået, Marie, og held og lykke med at nå ud til de mange bofællesskaber og kollektiver.

Skrevet af