fbpx
Skip to main content

Hvad er et bofællesskab


Udgivet lørdag, 07 juli 2018
Tags: Fællesspisning, Madhold, Madlavning, Økonomi
Hvad er et bofællesskab

Mange mennesker er ikke helt klar over, hvad er bofællesskab er. Nu vil jeg forklare dig, hvad et bofællesskab er, og samtidig, hvad der ikke er.

Når folk snakker om bofællesskaber og ikke har en decideret viden om det, har de en masse forestillinger om, hvad det kan være. Mange af disse forestillinger handler om gamle myter, der henviser til kollektiver og fælles bollerum, fælles undertøj, fælles børn og så videre. Disse myter knytter sig stadig til kollektiver, men da mange ikke kender forskel på et bofællesskab og et kollektiv, gælder myterne også for bofællesskaber.

Her er nogle af de spørgsmål, der kommer frem, når bofællesskaberne holder informationsmøder:

Skal man deltage i alle arrangementer?

Kan man tillade sig at spise hjemme, selvom der er fællesspisning?

Kan man opdrage på andres børn?

Må man bruge fælleshuset til private formål?

Svarene på disse og mange andre spørgsmål finder du i det bofællesskab, du har lyst til at flytte ind i. Der kan være regler for det ene og det andet og en del af de regler kan være uskrevne. Derfor er det vigtigt at kontakte det aktuelle bofællesskab.

Et par af de store myter kan vi allerede her slå i jorden:

I et bofællesskab har du dit eget hus eller lejlighed med eget bad, køkken og opholdsrum. For det meste er det sådan, at hvis du har lukket døren til dit hus eller lejlighed, skal folk banke på for at komme i kontakt med dig. På samme måde som i en lejlighed i et almindeligt boligbyggeri.

Et bofællesskab er ikke et kollektiv med fælles økonomi og bollerum. Man respekterer folks naturlige grænser og ingen anfægter dine beslutninger og adfærd, hvis de ellers ligger inden for de normer og regler, der eksisterer i bofællesskabets vedtægter og husorden.

I et bofællesskab er der som regel en masse tilvalg og ikke så mange forventninger.

Hvis du har lyst til at vide mere om de enkelte bofællesskaber, har du mulighed for at læse bofællesskabernes egne ord og se billeder fra bofællesskaberne i vores store katalog over de fleste bofællesskaber i Danmark.

Skrevet af