fbpx
Skip to main content

Information

 • Type:
  Økosamfund

Moderne, bæredygtigt, selvforsynende og børnevenligt bolig- og landbrugsfællesskab under etablering i naturskønne omgivelser i gåafstand fra Karise st. – fra 2020 kun 51 minutters togtur fra København H. (i dag 1 time og 5 minutter).

Adresseoplysninger

Karise Permatopia
4653 Karise

Kontaktoplysninger

 • Kontaktperson:
  Inger Maaløe
 • Email:
  Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 • Telefon:
  20804485

Links

Del med dine venner på

Beskrivelse af bofællesskabet

Karise Permatopia er et bo- og arbejdsfællesskab på Sydsjælland: et bæredygtigt, økologisk og selvforsynende økosamfund med en vision om en meningsfuld hverdag, hvor beboerne skaber et bæredygtigt liv og dyrker den fælles jord med omsorg for både jord og mennesker.

 Landbrug og Skov: I Permatopia er beboerne fælles om at etablere, dyrke og vedligeholde ca 29 ha, heraf 12 ha egeskov. Landbruget drives med drivhuse, markarealer, eksperimentelle permakulturbede, frugthave, hønsehold, biavl, og en webshop for gårdens produkter. Den gamle gård Jørslevlyst er rammen om værksteder, gæsteværelser, en intern butik med helsekostvarer samt en smukt renoveret stor spise- og mødesal Loen.

I fredskoven er oprettet en integreret skovbørnehave Permatotten samt aktivitetsarealet Rekreatopia med shelter og bueskydningsbane.

Loen: Fællesskabets hjerte findes i den ombyggede lo, der nu fungerer som spisesal med tilhørende stort industrikøkken. I den smukke sal er der mulighed for fælles spisning alle hverdage. Loen bruges til mange forskellige sociale arrangementer, ligesom den kan lejes til private arrangementer. Fælleskøkkenet producerer alle hverdage mad fra primært egne produkter. Beboerne indgår i madgrupper, der laver mad til hinanden ca 200 dage om året.

Boliger: Karise Permatopias 90 rækkehuse er åndbare boliger – i videst muligt omfang bygget af giftfri og bæredygtige materialer med lavt økologisk fodspor og efter vugge til vugge-princippet. Husene er opført i 2018 med 3 ejerformer. Boligerne fremstår lyse og venlige og med højt til loftet. En designmanual giver mulighed for at tilbygge skur, vindfang og ekstra værelse.

Alle boliger har en grundbolig bestående af entre, køkken, bad, stue og indbygget luftig 1.sal med franske altandøre. Til boligerne er koblet 1-2-3-eller 4 værelser. De 90 huse er samlet i 8 klynger, som deles om en fælles boliggård og hver bolig har et lille privat haveareal. Mellem klyngerne er fælles grønne arealer, legepladse, og rekreative områder ved den gamle gård. Boligerne er bygget af fortrinsvist giftfrie, bæredygtige materiale med bl.a. linoliemalet beklædning, giftfri indvendige materiale og træuldsisolering.

Bæredygtig forsyning: Klimabevidsthed, bæredygtighed og permakultur er det underliggende værdigrundlag for hele fællesskabet. Permatopia råder over eget jordvarmeanlæg, der leverer gulvvarme og varmt vand til alle 90 boliger. Jordvarmeanlægget drives med strøm fra Permatopias vindmølle, der også leverer strøm til fælleskøkken, vaskeri og de elbiler, der ejes af beboere i Permatopia.  Husenes spildevand ledes ud i Permatopias pilerensningsanlæg og regnvand bruges i toiletter og til tøjvask.

Social bæredygtighed: I Permatopia bor pr 1.8. 2021 ca 150 voksne og 85 børn. Her er mennesker i alle aldre og i alle professioner, ca 50 % børnefamilier og de resterende 50 % er unge, midaldrende 45-65 år og en del ældre 65-85årige. Vi eksperimenterer med samværs- og møde-former, så vi får gode beslutningsprocesser på de fælles møder, og vi har fordelt arbejdet og ansvaret i ca 35 arbejdsgrupper. Permatopia er et skønt, forpligtende, lærende og berigende fællesskab, hvor der er gode muligheder for at engagere sig i mange forskellige projekter, helt tæt på hverdagslivet.

Se mere på www.permatopia.dk...  Eller https://www.facebook.com/karisepermatopia/

 

Fakta om bofællesskabet

 • Struktur


  Antal bo-enheder
  90
  Aldersgrupper repræsenteret i bofællesskabet
  Børn 0 - 18 år
  Unge 18 - 30 år
  30 - 50 år
  50 - 70 år
  70+
  Mindste bolig

  76 m2

  Største bolig

  126 m2

  Ejerform
  Blanding af ejer-/leje- /andelsboliger
  Etableret år
  2018
  Medlem af bofællesskab.dk
  Ja
 • Varme


  El


  El leveres fra
  • Vindmølle
  • Offentligt elværk

  Vand


  Vand leveres fra
  • Fra vandværk
  • Regnvandsopsamling
  • Eget spildevandsrensning
  • pilerensningsanlæg
 • Fælles faciliteter


  • Fælleshus
   Festlokale
   Gæsteværelse(r)
   Internetforsyning
   Dyrehold
   Hønsegård
   Græsarealer
   Rekreative områder
   Frugttræer
   Shelter
   Bålplads
   Køkkenhaver
   Landbrug
   Trampolin
   Legeplads
   Værksted(er)
   Vaskeri
   Bi-gård
   Genbrugs- og byttebutik
   Affaldssortering
   Økologi
   Permakultur

  Private faciliteter


  • Parkeringsplads
   Have
 • Fællesspisning


  • Frekvens
   3-5 pr. uge
  • Pris pr. måltid (voksen)
   32 kr.
  • Pris pr. måltid (barn)
   16 kr.
  • Økologi
   60-100%