fbpx
Skip to main content

Nyt fra projekterne

Af Camilla Englyst, Bofællesskab.dk og Landsforeningen for Økosamfund

SAMSKAB

Bofællesskab.dk er for nyligt blevet partner i et nyt projekt: SAMSKAB, der er ledet af Københavns Universitet og finansieret af Velux Fonden. Vores opgave er at finde ud af, hvordan bofællesskaber kan bidrage til den grønne omstilling og bevæge sig fra ’grå til grøn’. Grå er her bofællesskaber, der ikke har et direkte fokus på miljø, klima og bæredygtighed, mens grøn defineres som bofællesskaber, hvor beboerne deler ønsket om at leve mere bæredygtigt og handler i fællesskab på dette ønske. Hvad er det for nogle grønne fællesskaber, der trives – og hvilke holder kun kortvarigt? Mange nye bofællesskaber har bæredygtighed som parameter. Men hvordan udspiller det sig i praksis blandt beboerne? Er det mere viden, der skal til? Træninger? Gode eksempler og mentorskab? Vi følger et antal bofællesskaber under opstart fra ’hensigt til handling’ over de næste tre år, for at kunne blive klogere på dette.
I Bofællesskab.dk skal der dannes en baggrundsgruppe, der kan bistå med at følge forskningen og gøre den nyttig for foreningen. Kontakt Camilla fra bofællesskab.dk’s bestyrelse (Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.), hvis du er interesseret i at være med i arbejdet. Læs mere her: https://www.omstilling.nu/samskab

STARTPAKKEPROJEKTET

Vi er ved at være ved vejs ende med det skriftlige arbejde, der efter at have været igennem praktikere, eksperter, redaktører og korrekturlæsere er ved at være klar. I øjeblikket er vi i gang med at indsamle billeder og sætte tingene op grafisk og på hjemmesiden. Men der mangler i den grad billeder - så har du nogle billeder liggende fra dit bofællesskab, der kan illustrere noget om opstart, jura, økonomi, det sociale liv, de grønne løsninger eller det kommunale samarbejde, så send endelig til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Tak!

Vidensbanken, som er det skriftlige materiales pendant på hjemmesiden, er også på vej. Om lidt kommer der mails ud til alle bofællesskaber om at bidrage til denne med oplysninger om alt lige fra vedtægter over arbejdsgrupper til fællesspisningsordninger. En sand guldgrube for nye bofællesskaber. Vi håber, at de gamle med erfaringerne vil være med på at dele.

Formidlingen af startpakkematerialet foregår bl.a. gennem BOFÆLLESSKABSDAGE, hvor vi efter en rundvisning i et bofællesskab dykker ned i startpakkens materiale. Har du lyst til at afholde en sådan dag, kan du kontakte Rudy eller Camilla fra styregruppen på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. 

KORTLÆGNINGSPROJEKTET

Vi er nu endelig færdige med kortlægningen af bofællesskaber og er i gang med at formidle resultaterne heraf. Den første artikel i Altinget handlede bl.a. om, at der skal kommunal vilje til, hvis der skal etableres tilstrækkelige bofællesskaber til at matche efterspørgslen. Kortlægningen giver os svar på en masse, der før har været baseret på hypoteser. Rapporten kan downloades på vores hjemmeside her.

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.