Vidensbank: Jura og økonomi
Det er vigtigt at man tidligt i processen tænker økonomiske og juridiske aspekter ind, hvis man skal lykkes med sit foretagende. Det er fornuftigt som gruppe at have en vis forståelse for disse, inden man går til en rådgiver, en jurist eller en bank, og selvom det kan virke kompliceret er det alfa og omega for en god start.
Der er meget at tage stilling til, når man vil etablere et bofællesskab. Mange grupper har mere fokus på at finde ud af hvor, hvorfor og hvordan man vil bo sammen, end overvejelser af økonomisk og juridisk karakter. Men det er vigtigt, at man ret tidligt tænker det økonomiske og juridiske ind i processen, hvis man skal lykkes med sit foretagende.
Opstartsfasen og grundkøb
I den tidlige fase afprøves, om projektet kan realiseres. Nogle formaliserer sig hurtigt, hvor andre har en længere og mere løs proces. Hvordan var jeres vej? Her kræves ofte en styrket grad af formalisering, projektbeskrivelser osv.
-
Seniorbofællesskabet Jonshøj
Opstartsfasen og grundkøb
Vi valgte at vi skulle være alment byggeri, så det skulle være kommunalt støttet byggeri. Vi skulle finde et boligselskab der ville stå for det. Der kom nogle kompromier i starten. På trods af at vi er et seniorbofællesskab, blev det opført som familiebolig og ikke som ældreboliger.Vi måtte acceptere at 25% af boligerne skulle benyttes som kommunalt anviste flygtningeboliger. Grunden var kommunalt ejet, så overdragelsen gik smertefrit.
Vedtægter
De sætter rammen for, hvad der er bestemt og hvad der er muligt. Kan ofte undergå ændringer fra en opstartsforening, et byggefællesskab til en egentlig beboerforening/grundejerforening for bofællesskabet, hver med sine specifikke formål. Det er et område, hvor erfaringsudveksling er eftertragtet, så del gerne jeres indsigter her.
Fordelingsnøgler
Hvordan man fordeler byrden/udgifterne er ofte en kilden sag. Nogle vil gerne afprøve alternative systemer, for andre er der kun én vej.
-
Bofællesskabet Gyndbjerg
Fordelingsnøgler
Fra 1977- ca. 2010 blev der årligt på generalforsamlingen vedtaget et budget, som kunne dække alle driftsudgifter. Derudover var det muligt at indbetale frivillige ekstra beløb – typisk 100-200 pr måned, som gjorde det muligt at lave yderligere forbedringer og aktiviteter. Og alt det ekstra sjove. Det gav mulighed for at hver enkelt beboer kunne tage stilling til økonomisk formåen ift. aktuelle livssituation Fra 2010 har vi indført et fast kontingent pr voksen. Det er pt. 1000 kr. pr måned. På den årlige generalforsamling afsættes midler til den faste drift. Derudover laver vi en prioritering ift. bygningsrenovering, forbedring, nye indkøb etc.
Seniorbofællesskabet Jonshøj
Fordelingsnøgler
Som alment byggeri er fordelingen / huslejen givet på forhånd. Da 25% af boligerne er kommunalt anvist, består bebyggelsen af både bofællesskabet og kommunalt anviste boliger. Så vi har 2 bestyrelser: et for bofællesskabet og et for alle boliger. Vi har et kontingent til bofællesskabet pr medlem og vi har en husleje der går pr bolig.
Byggefasen
Her kan det gå galt, hvis man ikke passer på. Det er en fase, hvor aftaler, jura, sikkerhed og økonomi er i fokus. Del gerne jeres erfaringer med dette.
-
Seniorbofællesskabet Jonshøj
Byggefasen
Det var organisations bestyrelsen der var ansvarlig for byggeriet. Vi var som kommende bofællesskab med i byggeudvalget. Vi løb ind i en konkurs under byggeriet. Det betød at vi ikke kunne bygge det færdigt inden for rammebeløbet, så organisations bestyrelsen måtte bruge penge fra dispositions kontoen.
Værdi- og prissættelse
Det er i Danmark forholdsvis dyrt at bo i bofællesskab, udenfor den almene sektor. Hvad gør i for at kunne være tilgængelige for folk med forskellig økonomisk formåen?
Bofællesskabet Gyndbjerg
Værdi- og prissættelse
Salg sker efter markedsmekanismer. Priserne på et hus følger den generelle udvikling i huspriser i Kolding-området. Der skal ikke betales indskud eller købes anpart af fælleshus og øvrige. Vi har fra opstart haft to lejligheder. Den ene er solgt til en beboer som flyttede fra hus til lejlighed. Den anden udlejes. Vi gør os umage med at finde lejere, som får gavn af og værdsætter fællesskabet.
Driftsbudget
Det er meget forskelligt, hvad der inkluderes i et driftsbudget, forholdet mellem hårde/bløde omkostninger og om der opkræves brugerbetaling eller alt er dækket af fælleskassen.
Fundraising og tilskud
Nogle gange bliver man overrasket over, at et bofællesskab er blevet tildelt penge til noget. Det er jo bare et sted, man bor.