fbpx
Skip to main content

Solfangs succesfulde generationsskifte

Bestyrelsen fastsætter andelskronen fra år til år, så ingen skal flytte fra Solfang med et stor tab på grund af konjunktursvingninger. 

Af Laura Lyng Munkø, kommunikationsmedarbejder Bofællesskab.dk

Bofællesskaberne Solfang og Regnbuen i Erritsø ved Fredericia ligger på samme vej og blev begge indviet for 34 år siden. Solfang er en andelsforening og Regnbuen er lejebaseret. Historien om de to bofællesskaber starter med en gruppe mennesker, der påbegyndte etableringen af et bofællesskab med nøgleord som social kontakt, kreativitet, ansvarlighed og økologi. Ejerformen kunne gruppen dog ikke nå til enighed omkring, og derfor delte den sig i to: Den ene gruppe blev til bofællesskabet Regnbuen, der har 20 lejeboliger, og den anden gruppe blev til naboen, Solfang, der er 20 andelsboliger. De to grupper valgte samme arkitekt, Niels Madsen, som havde erfaring med lignende projekter, og derfor ligger der to - på ydersiden helt identiske - bofællesskaber lige ved siden af hinanden i naturskønne Erritsø.

Nye beboere i Solfang

Bofællesskabet Regnbuen har overordnet set lidt flere ud- og indflytninger end Solfang, som stadig har fire hold beboere, der stammer tilbage fra indflytningen. Perioden med corona gav måske nogle beboere tid til at tænke over, hvad de kommende år skulle byde på, og det gav plads til seks nye hold i Solfang. Andelene blev alle solgt til yngre par og familier, der allerede har givet Solfang en ny, lille beboer. Tilbage omkring 2010 var der et lignende lille “generationsskifte”, hvor flere hold nyetablerede familier kom til.

Økonomien må ikke løbe løbsk

Bestyrelsen er et vigtigt element i Bofællesskabet Solfang. Den har været et redskab i udviklingen mod et bofællesskab, der både har unge og ældre beboere. Bestyrelsen fastsætter andelskronen fra år til år, så ingen skal flytte fra Solfang med et stor tab på grund af konjunktursvingninger. Samtidig har dem, der ikke kommer fra hus og friværdi, mulighed for at komme i besiddelse af et andelsbevis til en ordentlig pris. Som Karin Iversen, bestyrelsesformand for Bofællesskabet Solfang siger: “Her er vi helt almindelige. Her bor håndværkere, pensionister, pædagoger og lærere. Det er helt almindelige indkomster.”

Karin Iversen har selv boet i bofællesskabet i 12 år og været bestyrelsesformand i de seneste otte af dem. Hun kom til efter en skilsmisse og fandt et nyt fællesskab i den glasoverdækkede gade, der forbinder de to længer af boliger og som i helt fysisk forstand udmunder i et stort fælleshus. Især i vinterhalvåret er fællesspisningen vigtig for fællesskabet og ligesom definerer fællesskabet, selvom fællesspisningen i Solfang ikke er obligatorisk. I Solfang er det ikke bestyrelsen, der står med alle opgaver selv. Velfungerende grupper tager sig af viceværtopgaver, madordning, værdigrundlag og mange andre ting.

35 lys i lagkagen

Årene kan efterhånden ses på bofællesskabet, og derfor står Solfang overfor et større vedligeholdelsesarbejde: “Vi skal have nye plader på facaderne, nye vinduer på førstesalene og så trænger taget til udskiftning”, fortæller Karin Iversen, der, trods at vedligeholdelsen er bofællesskabets største udfordring, også er sikker på, at der bliver overskud til fest, når bofællesskabet fylder 35 år til efteråret.

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.