fbpx
Skip to main content

En rød tråd fra storkollektiv til øboer

Børnemøde, som det tager sig ud i Permatopia

Af Laura Lyng Munkø, kommunikationsmedarbejder Bofællesskab.dk

Hvordan præger det et barn at vokse op i et tæt fællesskab, set med den voksnes øjne? Det hjælper Anna Agger, med-initiativtager til og forperson for Orø Fællesjord, os med at forstå.
Anna Agger voksede op i fællesskaber bl.a. på Svanholm, Danmarks største kollektiv med fællesøkonomi, og på Kaningården i Virum. Svanholm var pionerer inden for økologi og driver i dag et stort, alsidigt landbrug.
12 km derfra har Anna, sammen med en gruppe, etableret Orø Fællesjord. Her bor hun snart og er forperson for foreningen, der har til hensigt at gøre Orø, øen på godt 14 km2 beliggende inderst i Isefjorden, til en giftfri, biodivers, regenerativ, pløjefri og affaldsfri ø, der modvirker klimaforandringer. Her skal skovlandbrug, fælleseje og fællesskab trives.
Det er nærliggende at spørge, om ideen til fælleseje og fællesskab netop kommer fra en opvækst i præcis det samme? Til det siger Anna: “Ja, det tror jeg helt sikkert. Jeg har et billede inde i hovedet af, hvordan et sådant fællesskab kan være, og jeg ved, at det kan lade sig gøre. Jeg skal ikke opfinde alt på ny, jeg har ideerne, og jeg har set, hvordan det kan blive til realiteter. Og så er jeg også bevidst om mine grænser. Jeg ved godt, hvad der skal til, før jeg har det fedt i et fællesskab. Derfor ved jeg også i dag, at et kollektiv er for tæt for mig. Med Orø Fællesjord skal der være plads til og respekt for, at man har sit eget.”

En gave til barnet

Anna bor i dag i en andelsforening, som gamle medkollektivister i sin tid sørgede for at få hende skrevet op i. Det er ikke det eneste, Anna kan takke voksne fra opvæksten i tætte fællesskaber for: “At opleve fællesskab og se voksne mennesker blive enige om ting, deltage i fællesmøder og gå ind i alle mulige former for beslutninger, der træffes, er en super fed erfaring for et barn at få. Jeg tror, det påvirker et barn til at få en stor demokratisk forståelse.”
Dagligdagen i tæt omgang med voksne, som ikke var Annas forældre, gav et unikt indblik i forskellige måder at være til på. “Jeg kom jo fx tæt på andre voksne, som havde andre arbejdsliv end mine egne forældre. Det betød, at jeg stillede en masse spørgsmål og min verden blev større. Jeg kan huske et par, der designede sådan nogle fancy køkkenredskaber. Kollektivet fik noget af det her lækre, dyre køkkenudstyr, og det lykkedes mig så at brænde en kedel af. Jeg blev ikke skældt ud, men tværtimod blev ideen om en fløjte til kedlen født”, griner Anna og fortsætter: “Jeg har mødt voksne, som var sindssygt gode til at tegne eller som var dygtige musikere. Sikke en gave til et barn! Der var altid nogle voksne, der orkede, at vi børn plukkede alle æblerne på vores æbletræer, og så køre ud til et mosteri med alt det, vi havde plukket. Og i et stort fællesskab er der altid nogle fede voksne med overskud til fx at lave en byggelegeplads til børnene eller læse et ekstra kapitel godnatlæsning. Det er jo sådan noget, der ikke er muligt på den måde, de fleste børn lever på. Jeg har lært så meget af at bo sammen med andre voksne og komme tæt på dem. Jeg kunne gå op til Lotte og høre alle hendes plader. Min kærlighed til Anne Linnet Band blev grundlagt lige dér!”, slår Anna begejstret fast.

Et liv i fællesskab med 600 høns

Anna taler varmt om en barndom med store fester, om at holde kæmpe jul og om at bo på prægtige slotte omgivet af parker. Men set med den voksnes øjne var der måske alligevel noget, som af og til var lidt svært. For fællesskabet bringer også flokke af mennesker med sig. Og som barn kan man nemt bare blive en del af børneflokken og ikke blive set og hørt som et individ. “Man kan nok godt drukne lidt i det,” siger Anna, der i øvrigt ikke har boet i hverken kollektiv eller bofællesskab med sit eget barn, fordi faren ikke kunne forestille sig det. Til gengæld har Anna i dag en enkeltmandsvirksomhed med 600 høns, der skal holdes styr på, og arbejdet med Orø Fællesjord er i fuld gang, så fællesskaber og fælleseje er stadig kodeord i Annas liv.
Orø Fællesjord etablerer i efteråret 2022 et foreningsdrevet skovlandbrug på 13 ha, med tilhørende bofællesskab, hvor lokale beboere, sommerhusejere og små jordbrugsvirksomheder er fælles om dyrkning, plantning og dyrehold. De skal i slutningen af 2022 indkøbe træer, materialer til vandforsyning, hegn, stier og låger til skovlandbruget. Hvis du har lyst til at deltage, bidrage eller bo i bofællesskab på Orø, så hold øje med Facebook-siden: https://www.facebook.com/orofaellesjord , sitet www.orøfællesjord.dk eller skriv til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.