fbpx
Skip to main content

Et nyt bofællesskabskoncept foldes ud

Af Rudy Madsen, administrator, Bofællesskab.dk

Plushusene er et nyt bofællesskabskoncept, som er bygget op om mange gode aspekter fra de traditionelle bofællesskaber – kombineret med nye elementer.

Det første Plushusene bofællesskab åbner til september i NærHeden i Hedehusene. Derefter følger en bebyggelse ved Teglsøen i Nivå, og flere andre er på vej. Målet er at etablere 10-12 bofællesskaber i Danmark med omkring 2000 lejemål.

Fundamentet for konceptet er fællesskab på tværs af generationer, bekvemmelighed og bæredygtighed. De vigtigste elementer, hvor Plushusene skiller sig ud fra mange andre bofællesskaber, ses i processen med interessenterne og den daglige, aktive samarbejdsform med beboerne, som muliggøres gennem ansatte på stedet, intuitiv teknologi og fællesfaciliteternes mange muligheder.

Beboersammensætning på tværs af generationer

Oprindeligt var det visionen at starte et seniorbofællesskabskoncept. Men ved en dybdegående research, hvor 10.000 mennesker blev adspurgt, viste det sig, at 74 % af de interviewede +55-årige, ønsker at bo tæt på børnefamilier. Blandt de adspurgte børnefamilier med interesse for bofællesskaber svarede hele 89%, at de ønsker at bo med +55-årige. Derfor er bofællesskabet målrettet til et mix af børnefamilier og aktive voksne 55+, og boliger samt fællesfaciliteter ude som inde er designet hertil. Det betyder ikke, at andre ikke kan bo her. Hvis de har interesse i boformen og ønsker at bidrage til fællesskabet.

Plushusene lærer beboerne lidt at kende

I Plushusene sammensættes beboerne ud fra en motiveret ansøgning og dialog og ikke efter en traditionel først-til-mølle venteliste.  Plushusene kommunikerer med ansøgerne, før de ansøger om en bolig, mens de er i overvejelsesfasen, efter beslutningen er taget og i særdeleshed efter indflytning. Beboerne matches med fællesskabets interesser, som sikre et velfungerende og aktivt bofællesskab og skaber den bedste forventningsafstemning inden indflytning.  

Fællesskabet opstår ikke af sig selv

Plushusene er store bofællesskaber – typisk med mellem 100 til 225 lejemål.  Beboerne flytter ind etapevist, og skal dermed ikke lære hinanden at kende ”på én gang”. Da der er tale om et lejekoncept, er der ikke en fase forud for indflytning, hvor f.eks. materialevalg, indhold i fælleshus eller beplantning diskuteres i arbejdsgrupper på tværs. Disse valg træffes af Plushusene. Beboerne involveres i strukturen omkring f.eks. fællesspisning og arrangementer og har stor indflydelse i forhold til ideer, løbende ændringer og forbedringer for Plushusenes område både direkte og igennem beboerrepræsentation.

Plushusene er bevidste om, at et fællesskab ikke opstår af sig selv, og derfor er der fokus på at fremme det engagerende bofællesskab og give beboerne størst mulig livskvalitet ved at skabe tryghed, tætte relationer og tilhørsforhold på tværs.

For at det lykkes, er der i hvert Plushusene bofællesskab en fast tilknyttet vært, som har sin daglige gang på stedet, og som hjælper med at udvikle fællesaktiviteter, støtter beboerudviklede initiativer og organiserer events, som passer til beboernes interesser. Værten kigger i det hele taget efter beboernes ve og vel og spiller også en nøglerolle i at udvælge kommende beboere, når lejemål måtte blive ledige.   
Med værtens erfaring fra event- og serviceverdenen koblet med beboernes idérigdom og brede vifte af interesser bliver Plushusene et aktivt sted.

Rammerne er skabt i det store fælleshus og de grønne fællesarealer, som er indrettet til hyggelig fællesspisning, afslapning, kreative sysler, fysisk udfoldelse, nørklen i værkstedet, leg, spontane møder og nyttehavedyrkning.

På programmet er enkeltstående begivenheder som udflugter og foredrag, årligt tilbagevendende traditioner som fastelavn og julefest, faste aktiviteter som f.eks. morgen gåtur, vinklub, yogaklub, bankoaften, zumbatime, indendørs boldspil og fællesspisning. Listen er lang og tilpasses efter beboernes interesser.

Overblik og nem tilmelding

Hvad er der på menuen til fællesspisning på torsdag – kan jeg tåle det, og har vi husket at tilmelde os? Hvordan fungerer pyrolysefunktionen på min ovn? Hvad er det nu lige genboens dreng hedder? Hvornår er der kortklub næste gang? Er der zumba i dag? Tjek, om der et gæsteværelse ledigt, når tante kommer på besøg, hvad gør jeg, hvis min vaskemaskine er gået i stykker ... Al den nødvendige information er samlet i vores skræddersyede Plus app, som er udviklet med fokus på at være intuitiv. Værten står klar til at introducere beboerne hertil – og selvfølgelig supportere i brugen heraf. I fælleshuset findes også storskærm med overblik over aktiviteter m.v.

En hverdag der fungerer

I Plushusene bor du til leje i dit eget moderne, vedligeholdelsesfrie rækkehus eller lejlighed. Den sociale vicevært supplerer værten med håndværksmæssig viden og kunnen og står for meget praktik som vedligehold af udearealer, deleværktøj m.v. 

En vigtig del af konceptet er også at Plushusenes bofællesskaber etableres tæt på by, tæt på offentlig transport, tæt på indkøb, tæt på skoler og i naturskønne omgivelser. 

Og har du behov for en ekstra hjælpende hånd, er der mulighed for tilkøb af service som for eksempel rengøring, vinduespudsning og handy man tid.

Fællesspisning 4-5 gange om ugen, hvor man kun hjælper til et par gange om måneden, kan også tage brodden af hverdagens travlhed.

Det er alt sammen faktorer, der gør hverdagen nemmere. Beboerne kommer tæt på det vigtige og får tid til det vigtige fællesskab.

Det er grønt

Byggeriet certificeres bæredygtigt og deleøkonomi samt miljømæssige hensyn er en del af livet i Plushusene, hvor fælles værktøj, delebil og byttebogscentral sammen med produktion af strøm til fællesfaciliteter er nogle af elementerne.

Sammenfattet er det målet i Plushusene at skabe et bofællesskab, hvor beboerne oplever en øget livskvalitet og livsglæde i en aktiv hverdag med bæredygtige tiltag.

Co-living anno 2020


“Vores mål er at skabe et bofællesskab, hvor
beboerne oplever en øget livskvalitet i en aktiv hverdag.
Et hjem, som man ikke kan se sig selv flytte fra igen.”

Martin Kring, CEO i Plushusene