fbpx
Skip to main content

Madordning på Toustrup Mark

Tags: Madordning, Organisering, Økologi, Økonomi
Madordning på Toustrup Mark
Udgivet torsdag, 18 oktober 2018

Bor du/I i et fællesskab, hvor I har eller påtænker at starte en madordning, kan du/I måske blive inspireret af Toustrup Marks madordning, som har fungeret i rigtig godt siden 1970’erne, og er væsentlig for sammenholdet i fællesskabet. Det er der, vi alle samles 5 dage om ugen.

Som beboer på Toustrup Mark deltager alle i madordningen. Mandag til fredag mødes vi kl. 18.00 til fællesspisning i spisesalen. Alle voksne og skolebørn deltager 1 gang om ugen på en bestemt ugedag, i enten madlavning eller opvask. Maden er så vidt muligt lavet af økologiske råvarer, og der tages hensyn til vegetarer og allergikere. Vi køber ind i fællesskab til ca. 35 voksne beboere og ca. 25 børn/unge. De fleste varer leveres ved døren. To beboere sørger for at sætte varerne på plads.

Et køkkenudvalg sørger for at diverse køkkenredskaber forefindes og at maskiner m.m. fungerer. Derudover sammensætter køkkenudvalget hold til madlavning, opvask og ”søndagsrengøring”. Søndagsrengøringen består af 4-5 beboere, hvor grundig rengøring af køkken og spisestue finder sted.

Dagens menu bliver præsenteret af dagens madhold, og vi begynder først at tage mad, når der er sagt værs’go’. Madholdet (4 beboere) sørger for komplet borddækning, så man ikke skal rende rundt mellem bordene og hente ting og mad. Vi bliver siddende ved bordene til kl. 18.15, for især at give børnene ro til at spise. Der er 3 voksne på opvask. For at højne madroen og gøre spisningen til en fornøjelse at deltage i: Kom i god tid sammen hvis I gerne vil sidde sammen. Ryd op efter maden og tør bordet af. Spisesalen bør opfattes som et ”stillerum”, hvor kodeordet er hensyn til hinanden. Hvis man vil spise hjemme, bør man hente mad i køkkenet inden kl. 18.00.

Madkassen

Madkassen er en betegnelse både for madordningens økonomi og kassererfunktion og for de ansvarsområder med indkøb, der hører til madordningen. Madkassen fremlægger halvårs- og årsregnskaber og budget på fællesmøder. Initiativ til drøftelse af madordningen med henblik på et eller flere aspekter kan tages af alle beboere.

Depoterne

Madkassen kan udvide varesortimentet med gode tilbud eller efter opfordring fra de øvrige beboere, hvis økonomien tillader det. Basisvarer vil dog altid kunne findes på depoterne. Stort set alle depotvarer kan tages med hjem til den private husholdning, dog ikke varer bag døren i store depot samt indhold fra frysere. Fløde, feta mv., er forbeholdt madholdene. Soyamælk, glutenfri varer mv. er forbeholdt allergikere.

Frysere

Indholdet i de fælles frysere er kun til brug for madholdene og til arbejdslørdage.

Når kød tages op er det bedst at lade det tø op i køleskab af hensyn til hygiejnen, og samtidig sparer det energi. Det kræver, at kødet tages op et par dage i forvejen.

Madholdene særlige indkøb

Madholdene kan til deres egen madlavning supplere depot- og fryservarer gennem egne indkøb med omtanke og rimelighed. Vi har kontokort til  Coops butikker. Man kan også selv lægge pengene ud og efterfølgende få dem refunderet.

Om madpenge

Madpengene afregnes sammen med husleje.

Alle fra 7 år og op betaler samme ”voksen” beløb i madpenge.

Børn fra 0-6 år gradueres i betaling efter alder.

Hvis du har været hjemmefra i 7 – 21 døgn, kan du få refunderet 80 % af madpengene pr. dag.  

Hvis du er væk i længere tid, får du alle madpengene refunderet.

Har du gæster til spisning, så husk at advisere madholdet om ekstra personer. Holder du fest og har gæsterne med til fællesspisning/er her fest eller har du en forening eller lignende på besøg, skal du betale for dine gæster.

Har du feriegæster i 7-21 døgn, skal du betale 80% af madpengene pr. person. I længere tid 100%.

Juli måned

I juli måned har madkassen lukket. Det betyder, at depoterne ikke bliver fyldt op, og at der ikke er fællesspisning. Af de indbetalte madpenge refunderes 80%.

Skoleferier

I Silkeborg kommunes skoleferier er der frivillig madordning. Der handles ind, og der kan laves fællesspisning på frivillig basis.

Skrevet af fra bofællesskabet Toustrup Mark