fbpx
Skip to main content

”De Grønne Venner” og Årsmødet 2024

”De Grønne Venner” og Årsmødet 2024

Af: Birger Lilja Kristoffersen, Forperson for Bofællesskab.dk og Søren Ingemann Zinck, kommunikationskonsulent for Bofællesskab.dk

Er du til grøn omstilling, idéudveksling og netværksskabelse, så skal du måske sætte kryds i kalenderen til næste forår, når ”De Grønne Venner” holder årsmøde igen. Årsmødet 2024 har nemlig lige fundet sted, men hvad sker der egentlig til sådan et årsmøde? Vi tager dig med på en overflyvning til Midtfyn i april:

Forårsapril på Midtfyn

Det er fredag d. 5. april. Vejrudsigten lokker med 11-12 grader op ad dagen, afløst af et muligt regnvejr hen mod spisetid. Godt 150 bæredygtigheds- og fællesskabsinteresserede er mødt op på den socialdemokratiske kursusejendom Ankersminde ved Vissenbjerg på Midtfyn. Her skal de tilbringe de næste par dage i den grønne opstillings navn. For ”De Grønne Venner” holder Årsmøde nu.

Det er ikke første gang: Medlemmerne fra foreningerne Bofællesskab.dk Landsforeningen Praktisk Økologi, Landsforeningen Økologisk Byggeri, Permakultur Danmark og Landsforeningen af Økosamfund har mødtes de sidste tre år. For foreningerne har en del fællesnævnere, når det kommer til grøn omstilling, bæredygtighed og fællesskab. På Årsmødet kan de dyrke disse, inspirere hinanden, udveksle idéer og opbygge netværk.

Verdensmålskort, off-grid og lerpudseworkshop

Årsmødet er bygget op omkring tre spor: Fællesskab, Byggeri og Have. Hver af de tre spor indeholder oplæg, debatter, udflugter og workshops, så der er rig mulighed for at forsvinde i sit favorit-kaninhul. Nogle tager på udflugt til Grobund Brenderup og ser off-grid huset på Brenderup Højskole. Andre prøver kræfter med lerpudsning i en workshop på Hesbjerg. Måske var det nyttigt med lidt viden om naturlig spildevandsrensning eller et par fifs og tricks til etablering af et nyt bofællesskab. Eller hvad med at spille et spil med verdensmålskort fra GAIA Education? De mange boder, stande og telte på Ankersminde summer af liv, viden og virkelyst.

5 generalforsamlinger og en ny bestyrelse

April-dagene ved Vissenbjerg er tiltaget tilstrækkeligt til, at hver af de fem foreninger når at holde deres årlige generalforsamling. Der bliver også nedsat en ny arbejdsgruppe med repræsentanter for de fem foreninger, som netop når at tage hul på overvejelserne om Årsmøde 2025: Hvilke hovedtemaer skal der vælges, og hvor og hvordan skal mødet afvikles? Og hos Bofællesskab.dk vælges der en ny bestyrelse (det kan du læse mere om i dette nyhedsbrev) og drøftet visioner og handleplaner for den næste periode.

Skumringen tiltager over Ankersminde på årsmødets sidste aften d. 7. april, og 150 deltagere kan rejse fra Midtfyn med bagagen fuld af nye idéer. Måske ses vi til Årsmøde 2025?

Netværket ”De Grønne Venner” er:

Landsforeningen Praktisk Økologi (PØ): https://www.oekologi.dk/ 
Landsforeningen Økologisk byggeri (LØB): https://www.lob.dk/ 
Permakultur Danmark (PKDK): https://www.permakultur.dk/ 
Landsforeningen af Økosamfund (LØS): https://okosamfund.dk/ 
Foreningen Bofællesskab.dk

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem


Læs mere …”De Grønne Venner” og Årsmødet 2024

40 års levet bofællesskab

40 års levet bofællesskab

Bogen er rigt illustreret med billeder fra de sidste godt 40 år, og de giver et indblik i både planlægningsfase, byggefase og nutidens forsamlinger i og foran fælleshuset.

Af Laura Lyng Munkø, kommunikationsmedarbejder Bofællesskab.dk

John Vagn Nielsen har skrevet bogen ”Bofællesskabet Trudeslund” med underoverskriften ”Fra idé-, planlægnings- og byggefase til 40 års levet bofællesskab” fra sit eget perspektiv som en af de oprindelige indflyttere fra 1981. Men bogen er mere end forfatterens egne anekdoter. Det er en ”tour de bofællesskab”, der giver værdifuld inspiration til alle, som overvejer eller planlægger at flytte i bofællesskab. Og den er i lige så høj grad input til arkitekter, entreprenører og myndigheder: Hvordan kan man etablere et bofællesskab? Hvordan opnår man enighed om beslutninger? Hvordan planlægger man det fysiske udtryk, så det stemmer overens med det, beboerne vil med bofællesskabet? Hvad med fælleshusets funktioner – hvordan fastlægges de? Hvorledes sikres engagement og ansvarlighed? Hvordan vægter man hensynet mellem det private og det fælles og det individuelle og det standardiserede?

Arkitekt og beboere hånd i hånd

Bofællesskab.dk har mødt forfatter John Vagn Nielsen til en snak om bogens tilblivelse og formål. Selv en våd formiddag, hvor aprilsneen falder tungt, er det tydeligt at se Trudeslunds arkitektoniske kvaliteter og helt naturligt rummer snakken meget arkitektur.

Trudeslund er et værk fra tegnestuen Vandkunstens hånd, men det er også et værk, der emmer af brugermedbestemmelse. John Vagn Nielsen fortæller om Trudeslunds byggeprogram, at det søgte at tage hensyn til økonomi, beboersammensætning og funktioner i den private bolig såvel som på fællesarealerne. Samtlige målsætninger for bofællesskabet blev nedskrevet henover nogle måneder og blev endeligt vedtaget i maj 1979. Trudeslund blev bygget på principper eller ideer, som også i dag lever. Det gælder fx beslutningsmodel og gruppestruktur, men også at der er fællesspisning syv dage om ugen. Andre tiltag har ladet livet. Det gælder fx Trudeslunds egen butik og børnepasningsordning.

John Vagn Nielsen siger: ”Det var en god ide med det byggeprogram. Og principperne har vist sig at være langtidsholdbare. At vi her 40 år efter har den samme beslutningsstruktur, som vi formulerede helt fra starten, taler sit eget tydelige sprog.”

Bofællesskabet som bygherre

Boligernes forskudte planer, velgennemtænkte planløsning, store fælleshus, hvor nærmest intet er blevet ændret henover 40 år, og hvad der for menigmand ligner gedigne materialer, efterlader et indtryk af, at budgettet var stort tilbage i 70’erne, da man stod foran byggestart. Det tilbageviser bogen dog indtil flere gange, og der peges på mange besparelser, men det peger så igen tilbage på en forbavsende stram styring fra bofællerne selv. Både tidsplan og budgetramme var bofællernes ansvar – sådan er det, når man selv er bygherre.

John Vagn Nielsen fortæller videre, at fire huses beboere er de samme som ved indflytningen i 1981. Hvor det helt naturligt ved indflytningen var størstedelen, der var børnefamilier, er der i dag en mere alsidig beboersammensætning på tværs af alder. Netop blandingen af børnefamilier, familier, hvor børnene er flyttet hjemmefra, enlige og seniorer var et ønske i byggeprogrammet. Det er nu en realitet, og det er absolut et gode, siger forfatteren.

Selv er John Vagn Nielsen fyldt 70, men har ingen planer om at flytte fra Trudeslund. ”Her passer man på hinanden. Truderne hjælper hinanden. Min kone og jeg var sammen i 50 år. Da hun døde sidste år, havde jeg fx fællesspisningen, der gav mig noget socialt og gode naboer, der lige holdt lidt øje med mig”, siger han fra stolen i køkken/alrummet, der har udsigt til fællesareal og stræde.

I bogen fortæller bofæller også om deres erfaringer med at bo i bofællesskab, bl.a. med tilbageblik fra børn, der er vokset op i Trudeslund, og nu er voksne.

Mere end et festskrift

John Vagn Nielsen siger, at han bl.a. har skrevet bogen til dem, der har boet i Trudeslund, til dem, der bor der nu og til dem, der kommer til at bo der. Men bogen er mere end et festskrift over et bofællesskab med mange år på bagen. John Vagn Nielsen beskriver alle sider af ideudvikling og planlægningsfase i bogen. Lykkeligt befriet for lutter lagkage: Det genstridige, problemerne og udfordringerne beskrives også, hvad enten det er kommunale godkendelser, der trak i langdrag og sendte ”truderne” langt fra kridthuset, en langvarig byggesag på baggrund af fejl i byggeriet eller mere interne uoverensstemmelser.
John Vagn Nielsens greb med at afslutte hvert kapitel med et tilbageblik, tjener som refleksioner over vedtagne beslutninger – både dem, der var gode og fejlskuddene. Står man i idéfasen eller planlægningen af et bofællesskab, bør samtlige tilbageblik være obligatorisk læsning – det er gode erfaringer fra et levet liv i et bofællesskab. Præcis som forfatteren lover os i bogens underoverskrift.

Bofællesskabet Trudeslund – fra idé, planlægnings- og byggefase til 40 års levet bofællesskab af John Vagn Nielsen udkom i februar 2022 fra forlaget Frydenlund. De 168 indbundne sider koster 249 kr. (vejl.).

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem


Trudeslund

Læs mere …40 års levet bofællesskab

Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022

Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022

Bofællesskabet Kløverbakken er utroligt stolte over at vinde den fine pris – træbyggeriets Oscar. Det betaler sig at have høje ambitioner indenfor bæredygtigt byggeri og levevis. Stort tillykke fra beboerne til alle som har været en del af projektet”.

Artiklen er skrevet af Jens Thor - Redigeret af Bofælesskab.dk

Det er tirsdag d. 23. maj, og et lille hold ildsjæle, arkitekter og udviklere er på vej fra Aarhus til København, hvor kåringen af Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022 netop denne dag løber af stablen. Sammen med to andre finalister, er Danmarks største privatejede bofællesskab Kløverbakken nomineret til den prestigefulde pris. Projektet er kendetegnet ved et helt særligt firkløver af samarbejdspartnere, som gennem en ambitiøs proces har skabt noget unikt inden for bæredygtigt fællesskabsorienteret byggeri i Danmark. Firkløveret består af Thybo, et hold lokale ildsjæle, Tegnestuen Arken og Odder Kommune.

På vej hen over Fyn, falder snakken mellem Direktør i Thybo Ejendomsudvikling Rasmus Kjær og Projektchef Knud-Erik Kjær på den lange rejse, som Thybo har været på sammen med de tre projektpartnere.

"Da vi tilbage i 2019 opstartede dialog med de lokale karismatiske ildsjæle Trine Varming, Rikke Billum Christensen & Jens Bruun Larsen, viste vi ikke hvor udviklende og ambitiøs rejse vi sammen skulle ud på. Hele ideoplægget fra Trine, Rikke & Jens med et hidtil uset fokus på FNs 17 verdensmål og ESG, var både inspirerende og udfordrende på samme tid. Læg dertil ønsket om en demokratiseret projektudvikling og favntaget med kommercielt at formidle hvad der skulle blive Danmarks største privatejede bofællesskab", siger Direktør Rasmus Kjær og holder en pause.

"Ja, projektet lignede ikke noget andet vi tidligere havde erfaring med. Og vores første bekymring var, om der var et marked for et så unikt projekt", tilføjer Projektchef Knud Erik Kjær.

Hvad de to ikke vidste tilbage i 2019 var, at Bofællesskabet Kløverbakken skulle blive både Thybos og Danbolig Åbyhøjs hurtigst sælgende projekt nogensinde.

"På kun én dag solgte vi 20 boliger. Dén dag lærte vi, at ambitiøst bæredygtigt fællesskabsorienteret træbyggeri ikke står i modsætning til en positiv kommerciel fundering i markedet. Tværtimod", slutter Rasmus Kjær.

INDRAGELSE AF BEBOERNE

Siden tidligt i forløbet har næsten alle de kommende beboere været engagerede deltagere i en eller flere arbejdsgrupper der har stået for udvikling og løsningsvalg for så forskellige forhold som: Indretning af fælleshus, gårdrum, værksteder og legeplads. At organisere en fælles madordning. Samt fælles løsninger ang. elbils ladeinfrastruktur, internet og intranet m.m.
Grupperne arbejder med udgangspunkt i Kløverbakken Håndbogen med bofællesskabets fælles idegrundlag og værdier, og de sikrer løbende at beslutningerne bliver taget med ligeværdig hensyn til Miljø, det Sociale og Økonomien. Beboernes alders spredning er helt fra børnefamilier til pensionister og 70% af beboerne er tiltrukket fra andre kommuner end Odder, herunder fra København. 

RIGTIGE TRÆHUSE

I dagene op til sommerferien 2023 afleverer Thybo de sidste 10 ud af 58 boliger til de kommende beboere. På en almindelig dag, deler 60 håndværkere pladsen, og anlægsgartnerne runder udearealerne af med insektvenlige hjemhørende blomsterblandinger. I midten af bebyggelsen, markerer det store fælleshus sin betydning for fællesskabet, med en bygningskrop der to steder glider over i et væksthus på i alt 150m2.

Som et gennemgående tema, binder de varmebehandlede FSC-mærkede fyrretræsfacader og sedumbeklædte tagflader bofællesskabet visuelt sammen. Og hvad man ikke kan se er, at alle konstruktioner under facadebeklædningen ligeledes er udført i træ. Konstruktionerne er sammen med Taasinge Elementfabrik udviklet som træelementer, som er kranet ind i sektioner af ca. 3 x 4 meter.

Projekleder Torben Nielsen som har sin daglige gang på byggepladsen i Odder fortæller, at det som tømrer er særligt at arbejde med "rigtige" træhuse. "I meget typehusbyggeri i Danmark begrænser trækonstruktionerne sig til spærfagene. Når vi bygger huse hvor alle konstruktioner er i træ, går det tømrerfaglige og det bæredygtige hånd i hånd. Det giver mening hele vejen rundt".

ET FYRTÅRN FOR FREMTIDIGE PROJEKTER

Rasmus & Knud-Erik er nået til København. Næstformand Martin Petersen fra Træ I Byggeriet er gået på scenen, og øjeblikket er kommet, hvor vinderen af Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022 skal kåres. Der bliver stille i salen. Men kun ganske kort, for et øjeblik senere rejser det lille hold fra Thybo, Tegnestuen Arken og beboerne fra Kløverbakken sig i jubel.

Bofællesskabet Kløverbakken er Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022!

"Bofællesskabet Kløverbakken er et utrolig fascinerende projekt og ikke kun i en træmands øjne. Aktørerne bag projektet har nemlig i fællesskab formået at opføre en lille landsby i samarbejde med de fremtidige beboere, der har haft stor indflydelse på materialevalg, udformning og beplantning. 

Resultatet er 58 boliger opført i træ og med en væsentligt mindre størrelse end landsgennemsnittet, hvilket også sparer CO2 per beboer. Beboerne har adgang til sociale mødesteder i form af fælleshus og et orangeri, mens beplantningen består af stedhørende arter for at fremme den lokale biodiversitet", lyder det fra sekretariatsleder i Træ i Byggeriet, Lauritz Rasmussen, og fortsætter:

"Det imponerende byggeri er således opført i fællesskab mellem bygherre, tegnestue og beboere med fokus på miljø og brugerindflydelse, og vi håber, at vi i 2023 kommer til at se mange flere lignende projekter, hvor slutbrugerne har taget ejerskab over de CO2-besparende tiltag".

Grundlægger Trine Varming, som på aftenen repræsenterer beboerne på Kløverbakken, er et stort smil. "Vi viste godt, at vi sammen med Thybo, Tegnestuen Arken og Odder Kommune havde skabt noget helt særligt. Bofællesskabet Kløverbakken er utroligt stolte over at vinde den fine pris – træbyggeriets Oscar. Det betaler sig at have høje ambitioner indenfor bæredygtigt byggeri og levevis. Stort tillykke fra beboerne til alle som har været en del af projektet".


Årets Bæredygtige Træbyggeri hylder danske træbyggerier, som har særligt fokus på bæredygtighed og lavt CO2-aftryk.
Byggebranchen står for en stor del af Danmarks samlede CO2-udledning, og der er derfor et stort potentiale for at gøre en forskel. Anvendelsen af træ som byggemateriale har mange klimamæssige fordele og kan medvirke til en stor reducering af klimabelastningen i byggebranchen - særligt i byggeprojekter, hvor træet kan anvendes som erstatning til mere klimatunge byggematerialer.

Netop disse byggeprojekter ønsker vi at hylde. Projekter, der har et særligt fokus på bæredygtighed og et lavt CO2-aftryk.

Derfor lancerer Træ i Byggeriet prisen Årets Bæredygtige Træbyggeri, som uddeles én gang årligt. Vinderen udpeges af en kompetent dommerkomité og kåres den 23. maj 2023 på Build in Wood-konferencen.

Kløverbakken Fakta

 Hjemmeside: https://www.kloeverbakken-odder.dk/ 

Antal boliger: 58

Opført: 2022/23

Samlet klimapåvirkning: 7,3 kg CO2-ækv./m2/år

Certificering: DGNB guld el. platin (afventes) & Svanemærket

Areal: 6000 kvadratmeter

Læs mere …Årets Bæredygtige Træbyggeri 2022

Årsmøde og generalforsamling 2024

Årsmøde og generalforsamling 2024

Foreningen Bofællesskab.dk har i år valgt at afholde årets generalforsamling i forbindelse med årsmødet arrangeret af De Grønne Venner, som er Praktisk Økologi, Landsforeningen Økologisk Byggeri, Landsforeningen for Økosamfund, Permakultur Danmark og Bofællesskab.dk.

Årsmødet vil danne ramme om en weekend fyldt med inspiration, viden og muligheder for socialt samvær. Der vil være mulighed for at deltage i spændende workshops, lytte til inspirerende oplæg og udveksle ideer med ligesindede. Har du grønne fingre, grønne ambitioner, eller er du blot nysgerrig og åben, så har du mulighed for en god portion viden og inspiration inden for bæredygtighed, økologi og fællesskabsliv, hvor de grønne venner ligger inde med meget ekspertise, som vi alle bidrager med.  

Årsmødet består af tre faglige oplæg i tre spor om fællesskab, byggeri og natur/haver, generalforsamlinger i de tilsluttede foreninger (forskudt så man kan deltage i flere) og endelig socialt samvær, netværk og hygge. 

Find hele programmet her, og tilmeld dig via dette link. Bemærk, at når du tilmelder dig, angiver du seperat, hvilken generalforsamling, du deltager i. Deltager du i Bofællesskabdk´s generalforsamling, betaler foreningen medlemmernes frokost.

Detaljeret beskrivelse af workshops mm. findes her

Vi mødes i år på

Ankersminde Kursuscenter
5492 Vissenbjerg

Det er centralt på Fyn, nær Odense og kollektiv trafik og tæt på motorvejen. Der er ”Lejrskolestemning” med køjesenge og madrasser på gulvet. Man kan dog også tilkøbe plads i firsengsrum med bad og toilet tilknyttet. Eller sove i telt/camper.

Årsmødet foregår i weekenden 5.-7. april 2024 

Generalforsamlingen for Foreningen Bofællesskab.dk afholdes lørdag, den 06.04.2024 kl. 10:00-11:45

Se indkaldelse og mere om generalforsamlingen her.

Hvis du vil vide mere om arrangementet, kan du skrive til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. som er forperson i Bofællesskab.dk og kontaktperson for årsmødet.

Læs mere …Årsmøde og generalforsamling 2024

Årstræf med De Grønne Venner

Årstræf med De Grønne Venner

Ditlev Nissen snakkede blandt andet om Den Grønne Markedsplads

Af Rudy Madsen, Bofællesskab.dk

De Grønne Venner er godt på vej

I weekenden den 6.-8. maj blev der måske sået et frø i den grønne verden. Organisationerne Landsforeningen for Økosamfund (LØS), Permakultur Danmark, Landsforeningen Økologisk Byggeri (LØB) og Bofællesskab.dk havde sat hinanden stævne på Avnø Højskole for at snakke om et eventuelt samarbejde. Egentlig skulle der også have været deltagelse af Landsforeningen Praktisk Økologi, men de var forhindret på grund af et internt arrangement. Der var til gengæld folk fra netværksorganisationen Omstilling Nu.

Weekendens arrangement var sat i verden for at undersøge, om der var interesse for at skabe et nyt samarbejde eller netværk, som primært skal bruges til at samle energien og interessen for at skabe en fælles platform, der blandt meget andet kan bruges til at gøre opmærksom på den grønne bevægelse og de initiativer, som organisationer kan blive enige om.

Foreløbig ser det ud til, at årstræffets indhold ramte meget godt ind i det behov, der er i de enkelte organisationer. Det blev klar ved hjælp af de forskellige oplæg og workshops, at der var konsensus om at fortsætte initiativet om oprettelse at et decideret netværkssamarbejde. Der var også tale om udnyttelse af fælles sekretariatsfunktioner, såsom sammenlægning af bladfunktioner, fælles økonomisystem og bogholder, fælles arrangementer. Alle disse ideer trænger til at blive konkretiseret og fremlagt de enkelte organisationers bagland.

Der var konsensus om at gentage dette årstræf og i mellemtiden arbejde med konkretisering af de ideer, der fremkom på dette årstræf. Gruppen, som havde stået for initiativet, blev opfordret til at fortsætte arbejdet.

  • LØS

    Landsforeningen af Økosamfund

  • LØB

    Landsforeningen Økologisk Byggeri

  • Permakultur

    Danmark

  • Foreningen

    Bofællesskab.dk

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem


Læs mere …Årstræf med De Grønne Venner

Blackstone, boligreguleringslov og bofællesskaber

hanneelmerBWAf Hanne Elmer,
Journalist

Hvad betyder al den snak om §5, stk 2 for andelsbofællesskaber

Bliver din bolig mere eller mindre værd? Det er måske en tanke, du har haft, hvis du bor i et andelsbofællesskab. Dystre tal har krydset den offentlige debat. Fald i andelsboligers værdi er måske på vej, fordi regeringen forventes at ændre i boligreguleringslovens § 5, stk. 2. Den paragraf der gør det muligt for blandt andet Blackstone og danske pensionskasser at renovere lejligheder for mindst 250.000 kr og herefter sætte lejen betragteligt op.

Andelsboligforeninger kan blive ramt af lovændring

Når en andelsboligforening vælger at lade en valuar vurdere værdien af ejendommen, fremfor anskaffelsesprisen eller den offentlige ejendomsvurdering, skal valuaren følge et regelsæt. Ifølge regelsættet skal der tages højde for mulige fremtidige lejeindtægter for ejendommen og for lejefastsættelse efter boligreguleringslovens §5, stk 2. Andelsboligejendomme vurderes i princippet, som om de er udlejningsejendomme.
I praksis betyder det, at der i en valuarvurdering af en ejendom, der ejes af en andelsboligforening, indregnes værdien af det potentiale, der ligger i §5, stk 2. Det betyder, at prisen på ejendommen kan værdisættes højere. Nogle andelsboligforeninger har benyttet sig af mulighederne for en meget høj valuarvurdering, mens andre har sat andelskronen noget lavere for at modvirke evt. prisfald på boligmarkedet. Hvis §5, stk 2 helt fjernes vil det især ramme de andelsboligforeninger med meget høje valuarvurdeinger. 

Diskussion om værdiforringelse af andelsboliger

Der er delte meninger om, hvor hårdt andelsboligejere rammes. Ifølge Boligministeriets ekspertgruppes rapport kan andelsboliger med et renoveringspotentiale blive ramt af et stort prisfald omkring 47-48%, hvis man helt eller delvis fjerner §5.stk2. For de ejendomme, hvor andelsboligerne er renoveret, mener ekspertgruppen, at faldet vil blive ca. 26%.     

EjendomDanmark, ejendomsbranchens erhvervsorganisation, har bestilt og betalt deres egen rapport: Regulering af private udlejningsejendomme. Her konkluderes det at værdien af andelsboliger vil falde med 50 - 65 %. Her taler vi stadig om de andelsboligforeninger, der har prissat deres andele så højt som muligt.

Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation, vil ikke kommentere på EjendomDanmarks tal.
”Vi har sammen med EjendomDanmark udsendt en pressemeddelelse for at gøre opmærksom på sagen. EjendomDanmark har lavet deres egne beregninger”, forklarer Jan Hansen, der er mere tilbageholdende i sine vurderinger.

Bofællesskaber og vurderinger

Andelsbofællesskaber er underlagt nøjagtig samme lovgivning som almindelige andelsboligforeninger og er derfor i samme situation. Hvis ejendommen er bygget efter 1991, så bliver andelsboligforeningen ikke påvirket overhovedet, fortæller Jan Hansen. Hvis ejendommen er ældre, så kommer det an på, hvordan den er vurderet. Har man anvendt anskaffelsesprisen eller den offentlige ejendomsvurdering, så vil andelsboligejerne ikke blive berørt, vurderer Jan Hansen. Tilbage er de andelsboligforeninger, der har valuarvurderinger. De ligger fortrinsvis i de store byer, og det er ofte de ejendomme, der har opskrevet andelskronen i takt med store værdistigninger på ejendomsmarkedet.

”Hvor store tabstallene vil være, det er helt umuligt at sige noget om. Virkning og betydning er forskellig fra forening til forening”, mener Jan Hansen.

I Blangstedgård, en bydel og et boligfællesskab i Odense SØ, tager man det roligt. Blangstedgård blev grundlagt i 1987og rummer både ejer-, leje- og andelsboliger. Foreningen har altid anvendt den offentlige ejendomsvurdering.

”Vi ønsker at holde værdien af den enkelte andel (og dermed maksimalprisen) i ro og på et niveau, hvor det har været muligt for folk med "almindelige" indkomster at købe en andel”, siger Axel Skytte, kasserer i ABF Bofællesskabet Blangstedgård.   

Bofællesskab behøver ikke frygte fremtiden

Boligminsteriets ekspertudvalg har lagt op til fire forskellige måder at justere boligreguleringsloven på. To af løsningerne indebærer en afskaffelse af §5, stk 2, en stiller krav om større investering i renovering og den sidste handler om energiforbedring fra energimærke D til C. Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation følger situationen tæt. Generelt vil Jan Hansen gerne opfordre til at tage det roligt i andelsboligforeningerne.

”Efter vores opfattelse behøver man ikke være bekymret”, siger Jan Hansen. Han opfordrer samtidig til at foreningerne orienterer køber og sælger om situationen, og at der lægges et bufferbeløb ind i budgettet.

”En god styring, hvor man lægger en reserve ind i budgettet, kan modvirke at priserne på de enkelte andelsboliger drøner op og ned med konjunkturerne”, forklarer han. Ligesom Jan Hansen også opfordrer til forsigtige valuarvurderinger, hvis ejendommen står og skal vurderes.

Bofællesskaber behøver altså ikke frygte fremtiden, men det er fornuftigt at tage sine forholdsregler i både budgetter og ejendomsvurderinger.

Hvad betyder en regulering af §5, stk 2 i boligreguleringsloven for din andelsboligværdi:

  • Din forening er stiftet efter 1991 – ingen betydning
  • Din forening vuredes efter anskaffelsespris – ingen betydning
  • Din forening vurderes efter den offentlige ejendomsvurdering – ingen betydning
  • Din forening vurderes af en valuar, der lægger prisen lavt i markedet og din forening har lagt en reserve ind i budgettet til værdifald – ingen betydning
  • Din forening vurderes af en valuar, der lægger prisen midt i markedet – muligvis værdiforringelse
  • Din forening vurderes af en valuar, der lægger prisen højt i markedet – det giver værdiforringelse

 

Det kan I gøre i foreningen ifølge Jan Hansen, direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation:

  • Følg situationen på ABF`s hjemmeside
  • Orienter køber og sælger om foreningens værdiansættelse
  • Vær forsigtig med valuarvurderinger
  • Læg en økonomisk reserve ind i foreningens budget, der kan modvirke værdiforringelser

Andre artikler af samme forfatter:

{module Andre artikler af samme forfatter} 

Bliv medlem af Bofællesskab.dk

BLIV MEDLEM AF BOFÆLLESSKAB.DK

ET MEDLEMSKAB I ET FÆLLESSKAB

Hvis du ligesom vi mener, at livet i et bofællesskab er rigt og givende, så skulle du overveje at blive medlem. 

Bofællesskab.dk arbejder nemlig for styrkelse og udbredelse af bofællesskaber i Danmark. Og det er der mange gode grunde til. Fx at folk der bor i grønne fællesskaber har et gennemsnitligt klimaaftryk, der er 27% under det danske gennemsnit – og samtidig oplever en højere livstilfredshed end gennemsnittet.

Vi udvikler bl.a. ekspertise, som kan hjælpe nyopstartede bofællesskabsgrupper godt i gang og vi fortæller såvel små som store historier om livet i et bofællesskab. På den måde hjælper vi flere til at overveje bofællesskabslivet. 

Og dit medlemskab er en uundværlig støtte til dette.

MEDLEMSSKABERNE

Du kan blive personligt støttemedlem for kun DKK 100,-/år, eller dit bofællesskab kan tegne et medlemskab. Det koster fra DKK 500,-/år og er baseret på jeres bofællesskabs størrelse. 

Dit bofællesskab får som en del af medlemskabet bl.a. gratis boligannoncer på vores webside. Her er din annonce synlig for mere end 45.000 besøgende, der hver måned tjekker vores boligannonceside “Ledige boliger” for deres kommende drømmebolig. 

Så der er al mulig grund til at melde sig ind i Foreningen Bofællesskab.dk

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem


”Det har været af kæmpe betydning for os at kunne annoncere på netop bofællesskab.dk.

Vi har ca 75 % beboere fra andre kommuner, så netop derfor er det landsdækkende bofællesskab.dk vigtig i markedsføringen af vores bofællesskab”.

- Jens Bruun Larsen, bofællesskabet Kløverbakken, Odder.

Læs mere …Bliv medlem af Bofællesskab.dk

Bo Bedre Bæredygtigt

Bo Bedre Bæredygtigt

En udstilling på Dansk Arkitektur Center om den bæredygtige bolig. Og du kan opleve den med rabat.

Af Laura Munkø, kommunikationsmedarbejder i Bofællesskab.dk - Foto: Christian Hoyer

Hvad er den gode bolig? Kan en familie på fire bo på 37m2? Hvordan bor vi bæredygtigt? Og det kan overhovedet lade sig gøre at indrette sig bæredygtigt uden at gå på for store kompromiser med livskvalitet og komfort? Kan arkitekturen give fællesskaber et skub - og i så fald hvordan?

Det er nogle af de spørgsmål, som Dansk Arkitektur Center i København stiller i en ny udstilling [link: https://dac.dk/udstillinger/#] af og om Tegnestuen Vandkunsten, som rigtigt mange bofællesskabsbeboere kender: Trudeslund i Birkerød, Skråningen i Lejre, Jystrup Savværk på Midtsjælland og Fællesbyg Køge Kyst er nogle af de bofællesskaber, som Vandkunsten har tegnet. Sidstnævnte sætter vi spot på andet sted her i nyhedsbrevet.

For at bo mere bæredygtigt end vi som mennesker har været vant til i årtier, skal vanetænkningen udfordres. Bæredygtighed og klimabevidsthed er ikke blot en forbigående trend - det er på dagsordenen overalt af en årsag. Bedre og mere bæredygtig arkitektur er en af nøglerne til at skabe en fremtid, der er mere nænsom ved miljø og klima.

Fællesskaber giver god livskvalitet

Bo Bedre Bæredygtigt inviterer besøgende til at opleve en af landets fremtrædende tegnestuers visioner på egen krop; Her kan du se et bofællesskab i størrelsesforholdet 1:1 og opleve en familiebolig i utraditionelle dimensioner. For mange lyder det ikke realistisk, at en familie kan have et hjem på kun 37 kvadratmeter, men udstillingen viser, hvordan det kan lade sig gøre at nedskalere rammerne og fortsat være en familiebolig. Og hvordan livskvalitet næres ved etablering og vedligholdelse af fællesskaber.

Rabatkode til modtagere af Bofællesskab.dks nyhedsbrev

Under udstillingen Bo Bedre Bæredygtigt, som løber frem til 18. april 2022, kan du spare 20 % på den aktuelle billetpris. Den reducerede pris gælder for dig og en ledsager.

Rabatten opnås kun ved køb af entre ved henvendelse i Dansk Arkitektur Centers reception/Welcome. Fremvis dette nyhedsbrev og koden BOFDACBBB før køb af entrebillet.

Hold dig orienteret på dac.dk om lukkedage, covid-restriktioner m.m.

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem


Læs mere …Bo Bedre Bæredygtigt

Bo-Fælles-Skab

håndbog for bofællesskaber

Bogens titel er "Bo.Fælles.Skab - Håndbog for kollektiver, bygge- og bofællesskaber”

Af Rudy Madsen, administrator for Foreningen Bofællesskab.dk

Sideløbende med Bofællesskab.dk’s startpakke til nye bofælleskaber, udkommer der nu en håndbog, der har samme formål: At hjælpe nye fællesskaber godt i gang, med særligt fokus på jura og økonomi. De to skribenter, Jacob Rask og Helena Reumert Gjerding, har haft adgang til Bofællesskab.dk’s startpakkemateriale og bogen er blevet til i et samarbejde, idet de forskellige produkter fint kan supplere hinanden.

Bogens titel er "Bo.Fælles.Skab - Håndbog for kollektiver, bygge- og bofællesskaber”. Den er skrevet til folk, som vil skabe kollektiver, økosamfund, bygge- og bofællesskaber. Den byder på portrætter af nye og gamle kollektiver og bofællesskaber, som deler ud af deres erfaringer om, hvordan livet i bofællesskab kan fungere. Bo.Fælles.Skab kommer med alt fra vejledninger i visioner, vedtægter, beslutningsprocesser, byggeri, fællesspisning og finansiering, samt en gennemgang af juridiske ejerformer, når man skal bo i fællesskab. Den er desuden udstyret med gode modeller og flot grafik. 

Der inviteres til bogreception fredag d. 26 maj i Demokrati Garage på Rentemestervej 57 i København NV. Her vil der være brandtaler og indlæg fra bidragsydere, fadøl fra Brinkholm, Pizza fra Flere Fugle, Grøntsager fra Andelsgårdes farmers market, folkestue-dansemusik med Ras Money (aka Raske Penge), fredagsbar og fri dans til langt ud på natten. Kom og fest med Andelsgårde, Kooperationen, Kollektivforeningen, Bofællesskab.dk, Landsforeningen for Økosamfund, Forlaget Hovedland og Demokratigarage. Her et link til begivenheden på Facebook - og skulle du være forhindret i at deltage, er der endnu en chance til en folkemødereception fredag d. 16 juni på Bornholm. 

I Bofællesskab.dk er vi rigtig glade for det fokus, der er på at hjælpe flere i gang - og at vi er forskellige aktører, der samarbejder om det. Når første oplag af bogen er udsolgt, kommer bogen til at være at finde på Bofællesskab.dk’s hjemmeside, som et supplement til vores Startpakkemateriale. Det er Realdania, der har givet et fint tilskud til trykningen af bogen, så den kan komme flere til gode. 

En stor tak til Jacob og Helena for at skrive bogen, til Kooperationen og forlaget for at sætte den i værk, til Realdania for at støtte - og en stor tak til alle de bofællesskaber, hvis erfaringer giver både bogen og startpakken relevans og legitimitet. 

Bliv medlem


Ønsker du at melde dig ind i Foreningen Bofællesskab.dk, finder du den medlemstype, der passer til dit behov lige her.

Bliv medlem


Læs mere …Bo-Fælles-Skab